23948sdkhjf

Rekordmånga bärplockare i sommar

De svenska skogarna kan innehålla rekordmånga thailändska bärplockare i sommar, det rapporterar Ekot i Sveriges Radio. I år har närmare 6 000 thailändare ansökt om arbetstillstånd till Migrationsverket, vilket är den högsta siffran sedan 2013.

2017 beviljade Migrationsverket cirka 3 000 arbetstillstånd och förra året låg den siffran på 5 000 bärplockare. Anledningen till den höga andelen tros bero en kommande lagändring om inhyrd utländsk arbetskraft som skulle öka kostnaderna för bärplockarföretagen som nu alltså passar på att plocka så mycket som möjligt.

Den nya lagstiftningen skulle innebära att personer anställda av utländska bemanningsföretag som arbetar periodvis i landet skulle beskattas, vilket de inte bli nu.

Många bärföretag är dock oroliga för att förslaget hotar deras framtid då konkurrensen från omgivande länder snedrvids.

– Vi får ju slå igen då. Vår råvara blir ju dubbelt så dyr som alla andras råvara och då kommer vi inte kunna sälja någonting, om inte andra europeiska länder gör samma sak, säger Örjan Berglund, på företaget Norrskensbär i Västerbotten till Ekot.

Men det är inte bara lagförändringen som uppges vara skäl till det stora behovet, förra årets torka har även den ökat efterfrågan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078