23948sdkhjf

Axfoods nya svinngrepp – tar bort klass 1-märkning

De nya förpackningarna märks ”svinngoda”.

Det är inte ovanligt att grönsaker går till biogas för att de rent utseendemässigt inte passar kundens vanliga preferenser.

Efter fjolårets sommartorka blev effekterna särskilt kännbara där till exempel de svenska morötterna drabbades hårt. Nu vill Axfood slå ett slag även för de små morötterna och kommer under sommaren att inkludera även mindre morötter i butikernas färdigpackade morotspåsar. Om sommaren blir som i fjol räknar man med ett förminskat svinn på cirka 100 ton.

– Klimatförändringarna ställer oss inför nya utmaningar. Därför behöver vi omvärdera både vad vi lägger på tallriken och vad vi är beredda att slänga bort. Genom att ta bort klass 1-märkningen, som är frivillig för morötter och reglerar storleken, kan vi nu även ta vara på de lite mindre morötterna, säger Åsa Domeij hållbarhetschef på Axfood i en kommentar.

Morötterna kommer att säljas i färdigpackade påsar om 500 gram i Axfoods butiker Hemköp, Willys, Tempo och Mat.se. Påsarna märks ”svinngoda” och kommer från och med i sommar att innehålla morötter om minst 15 millimeter i diameter, mot tidigare 20 millimeter. De flesta av morötterna odlas av Ryftes på Gotland och den första skörden beräknas till sista veckan i juni.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095