23948sdkhjf

Gammalt bröd kan bli nya kläder

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Högskolan i Borås har i två projekt tagit sig an frågan om matsvinn och då framförallt den stora mängd bröd som slängs dagligen.

Läs också: Ica ska halvera svinnet på sex år

I det ena av de två projekten undersöker Akram Zamani, universitetslektor i resursåtervinning vid Högskolan i Borås möjligheterna att återanvända gammalt bröd för framställning av textilier.

Filamentösa svampar ska odlas på brödavfall i bioreaktorer, och ska därefter användas i två olika processer för att dels skapa garn och dels ta fram en nonwoven-textil.

– När brödet har blivit en biomassa av svamp, tar vi bort proteinet som i sin tur kan användas som mat eller djurfoder. De cellväggsfibrer som finns kvar av svamparna använder vi dels för att spinna ett garn, och dels för att skapa nonwoven textil, säger Akram Zamani i en kommentar.

Projektet är pågående och forskarna har obegränsad tillgång till bröd från en lokal butik. Det finansieras av Vinnova och förutom Högskolan i Borås ingår även KTH, Rise Inventia och Sahlgrenska universitetssjukhuset i projektet och ska pågå i totalt fyra år.

Läs också: Fransk matsvinnshjälte får prestigefyllt pris

Ett annat projekt om brödsvinn har samtidigt avslutats på Högskolan i Borås och forskarna i det projektet var förvånade över mängden bröd som slängs.

– En mycket stor del av den mat som slängs i butiker är bröd. Jag kunde inte föreställa mig att bröd som är så lätt skulle utgöra en sådan stor del, säger Kim Bolton, professor inom resursåtervinning vid Högskolan i Borås i en kommentar.

Projektet genomfördes tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, Axfood och Fazer och där framkom att svinn förekommer i hela kedjan, bagerier, livsmedelsbutiker, restauranger och hushållen, vilket är anmärkningsvärt då hushållen gällande annat matsvinn oftast står för den största delen.

Totalt slängs 80 000 ton bröd per år är, vilket är lika med att slänga 350 limpor bröd per minut med en kostnad på 2,4 miljarder kronor om man räknar att varje bröd kostar 30 kronor kilot. Enligt forskarna behövs flera aktörer nu samlas för att gemensamt hitta en lösning på problemet med det omfattande brödsvinnet.

– Något som vi behöver ha mer kunskap om är de ekonomiska kostnaderna, vi vet inte vilka kostnader det skulle bli om vi till exempel skulle tillverka mer etanol av brödsvinnet. Och det är något vi ska arbeta vidare med nu, säger Kim Bolton.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny sajt ska hjälpa bönderna

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

- Nu ställer vi om till 25 procent återvunnen PET. Ambitionen är att öka andelen kontinuerligt, säger Madelene Breiling på Löfbergs.

Framgång för Poppels crowdfunding

Sill för miljoner – handlarnas förväntningar ökar

Maskinernas kablar kan vara avgörande för framgång

Högkvalitativa kablar – ett måste för stabil livsmedels- och dryckesproduktion

Matpriskollen och Köket.se inleder samarbete

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

1

Dafgårds öppnar butik

Företag döms för dödsolycka

"En tuff marknad har blivit tuffare"

Brasilianska ambassaden ilsknar till på Paradiset

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd mat. Nu ska Livsmedelsverket införa modellen i hela Sverige.

Stor köttskandal i Frankrike

Kavlis byte – hårt slag för mejeriet

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Kavli väljer Falköpings Mejeri

Stort förvärv i lösgodisbranschen

Skippar svart plast i restauranger

Löfbergs intar Lobbyn

På nytt jobb
Ny hållbarhetschef på Polarbröd

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Astrid och aporna återuppstår

Vill göra pappersmassa av vete

Orkla köper klassiskt importföretag

Varannan branschkvinna vill inte rekommendera sin arbetsgivare

Finskt familjeägt fiskföretag till Sverige

Ny konsumentmärkning för lokala varor

Findus lanserar hållbarhetsstrategi

Mot toppen – med pizzabotten

På nytt jobb
Han är Orklas nya koncernchef

Pågen stoppas – av elbrist

På nytt jobb
Han ska styra media på Max

Mat.se lanserar alternativt bolag – för alkoholfritt

De vill begränsa fiskmjölet

Axfoods nya svinngrepp – tar bort klass 1-märkning

De nätutbildar offentlig sektor om ekologiska livsmedel

Picadeli till Tyskland

Se alla Företagens egna nyheter

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Vad är kopplingen mellan Industry 4.0 och IO-Link?

NYHET - läckagetestare LeakPointer 3

Synglas i hög kvalitet för inspektion av industriella processer

Kvalitetspotatis kräver ett idealiskt ventilerat lager

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

RS Components lanserar en ny serie DC-DC-omvandlarmoduler med hög effekttäthet från Renesas Electron

När det krävs stor noggrannhet är avståndsmätare rätt val!

RS Components lanserar en serie kompakta industriella kontaktdon för hög överföringshastighet

Alfa Laval nyhet

Vilka är fördelarna med elektrisk drivteknik?

Följ med Wexoe till Rockwell Automation Fair i 18-21 November 2019

Alitea-varumärket firar 40 år!

Alfa Laval nyhet

RS Components lanserar USB- och AV-kablar från RS PRO

Uppfyll de höga kraven inom livsmedelsindustrin med IO-Link-lösningar från Balluff!

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

KIPP 100 år 1919-2019

Stor efterfrågan på balsamvinäger gör den till ett utsatt livsmedel

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Öka effektivitetsnivån och kvalitén i era automationsprocesser!

"Driving for Excellence"

Nyhet: Dubbelskruvpumpar!

Kemiskt härdat glas - Den tunna, starka produkten

Möjlighet att ha översikt på temperaturen i många olika applikationer samti...

Sänd till en kollega

0.153