23948sdkhjf

Gammalt bröd kan bli nya kläder

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Högskolan i Borås har i två projekt tagit sig an frågan om matsvinn och då framförallt den stora mängd bröd som slängs dagligen.

Läs också: Regeringen sätter mål för matsvinnet

I det ena av de två projekten undersöker Akram Zamani, universitetslektor i resursåtervinning vid Högskolan i Borås möjligheterna att återanvända gammalt bröd för framställning av textilier.

Filamentösa svampar ska odlas på brödavfall i bioreaktorer, och ska därefter användas i två olika processer för att dels skapa garn och dels ta fram en nonwoven-textil.

– När brödet har blivit en biomassa av svamp, tar vi bort proteinet som i sin tur kan användas som mat eller djurfoder. De cellväggsfibrer som finns kvar av svamparna använder vi dels för att spinna ett garn, och dels för att skapa nonwoven textil, säger Akram Zamani i en kommentar.

Projektet är pågående och forskarna har obegränsad tillgång till bröd från en lokal butik. Det finansieras av Vinnova och förutom Högskolan i Borås ingår även KTH, Rise Inventia och Sahlgrenska universitetssjukhuset i projektet och ska pågå i totalt fyra år.

Läs också: Fransk matsvinnshjälte får prestigefyllt pris

Ett annat projekt om brödsvinn har samtidigt avslutats på Högskolan i Borås och forskarna i det projektet var förvånade över mängden bröd som slängs.

– En mycket stor del av den mat som slängs i butiker är bröd. Jag kunde inte föreställa mig att bröd som är så lätt skulle utgöra en sådan stor del, säger Kim Bolton, professor inom resursåtervinning vid Högskolan i Borås i en kommentar.

Projektet genomfördes tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, Axfood och Fazer och där framkom att svinn förekommer i hela kedjan, bagerier, livsmedelsbutiker, restauranger och hushållen, vilket är anmärkningsvärt då hushållen gällande annat matsvinn oftast står för den största delen.

Totalt slängs 80 000 ton bröd per år är, vilket är lika med att slänga 350 limpor bröd per minut med en kostnad på 2,4 miljarder kronor om man räknar att varje bröd kostar 30 kronor kilot. Enligt forskarna behövs flera aktörer nu samlas för att gemensamt hitta en lösning på problemet med det omfattande brödsvinnet.

– Något som vi behöver ha mer kunskap om är de ekonomiska kostnaderna, vi vet inte vilka kostnader det skulle bli om vi till exempel skulle tillverka mer etanol av brödsvinnet. Och det är något vi ska arbeta vidare med nu, säger Kim Bolton.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Odlarna får bita i det sura äpplet

Årstiderna till fem nya städer

Nu är Icas bacon helsvensk

Dagligvaruhandeln satsar på halloumialternativ

Så dyr blev Ed Sheeranketchupen

1

Vanligt insektsmedel kan fasas ut

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

Spendrups och Pågen bland finalisterna i Dagligvarugalan

Di Luca i nytt logistikavtal

De ska sköta logistiken för svenska medelhavsgrossisten.

Santa Maria skrotar konservburken

Vill tillverka bordssalt och gödsel av skog

Fazers finska köp är klart

De ska säkra framtidens snacksförsörjning

Carlsberg backar i Europa – kliver fram i Asien

Anrikt konditori i konkurs

Cloetta är bäst i dagligvaruhandeln

Glass i stora kajaklass

Fodi vill expandera - tar in miljoner

Produktnytt
Rosa salt för syns skull

Minskad försäljning för convenience

På nytt jobb
Hon går från Fazer till Arla

Tar över som chef för Foodservice.

Här hamnar Axfoods nästa snabbgross-butik

Debatt
Frigolit ska återvinnas, inte förbjudas

Dalarna vill se landbaserad fiskodling

"Halloumiskam" påverkade försäljningen

Förlust för Simris Alg

Här är Ed Sheeran-ketchupen

Räkskal kan bli kläder

Nu kommer panten på brödpåsen

Strid om avokado kan ligga bakom massaker

Tulip i stor kinesisk pizza-affär

Carlsberg säljer bättre än väntat

På nytt jobb
Bayn nyrekryterar inför exportsatsning

De vill tillverka "omöjlig" vegetarisk fisk

På nytt jobb
Han blir ny vd på Delicato

Göteborg blir inte 100 procent ekologiskt

Se alla Företagens egna nyheter

Träffa oss på EURO EXPO i Värnamo

KIPP presenterar stödelement, positioneringselement och fästelement

ebm-papst visar energieffektiva lösningar för fastighetsventilation på Fastighetsmässan i Göteborg

EuroExpo industrimässa i Värnamo

Spåra, identifiera, blippa - klart!

Hur revolutionerar IO-Link den totala utrustningens effektivitet?

Värmerutor från Mirit Glas

Ta en genväg med nya online Design Studio

Hur snabbt kan ni ändra format i er tillverkningsprocess?

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Nivåavkänning och meddelanden till logistikpartner!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lanserar lättanvända oscilloskop från Tektronix för felsökning och analys

Balluff har tilldelats en utmärkelse!

RS Components lanserar labbaggregat med automatisk anpassning av strömstyrkan

RS Components får utmärkelse av TDK-Lambda

Alfa Laval Think Top V50 och V70

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Svenskt musteri tredubblar lagerkapaciteten med automatisk lösning

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

KIPP önskar er en riktigt Trevlig sommar!

Trevlig Sommar

Vad gör vi på Balluff?

Hur mycket läser du?

Dacapo Stainless blir auktoriserad distributör för GEA Tuchenhagen

Sänd till en kollega

0.153