23948sdkhjf

Gammalt bröd kan bli nya kläder

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Högskolan i Borås har i två projekt tagit sig an frågan om matsvinn och då framförallt den stora mängd bröd som slängs dagligen.

Läs också: Matsvinnet ökar – så ska branschen tackla problemet

I det ena av de två projekten undersöker Akram Zamani, universitetslektor i resursåtervinning vid Högskolan i Borås möjligheterna att återanvända gammalt bröd för framställning av textilier.

Filamentösa svampar ska odlas på brödavfall i bioreaktorer, och ska därefter användas i två olika processer för att dels skapa garn och dels ta fram en nonwoven-textil.

– När brödet har blivit en biomassa av svamp, tar vi bort proteinet som i sin tur kan användas som mat eller djurfoder. De cellväggsfibrer som finns kvar av svamparna använder vi dels för att spinna ett garn, och dels för att skapa nonwoven textil, säger Akram Zamani i en kommentar.

Projektet är pågående och forskarna har obegränsad tillgång till bröd från en lokal butik. Det finansieras av Vinnova och förutom Högskolan i Borås ingår även KTH, Rise Inventia och Sahlgrenska universitetssjukhuset i projektet och ska pågå i totalt fyra år.

Läs också: Nationell matsvinnsundersökning drar igång

Ett annat projekt om brödsvinn har samtidigt avslutats på Högskolan i Borås och forskarna i det projektet var förvånade över mängden bröd som slängs.

– En mycket stor del av den mat som slängs i butiker är bröd. Jag kunde inte föreställa mig att bröd som är så lätt skulle utgöra en sådan stor del, säger Kim Bolton, professor inom resursåtervinning vid Högskolan i Borås i en kommentar.

Projektet genomfördes tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, Axfood och Fazer och där framkom att svinn förekommer i hela kedjan, bagerier, livsmedelsbutiker, restauranger och hushållen, vilket är anmärkningsvärt då hushållen gällande annat matsvinn oftast står för den största delen.

Totalt slängs 80 000 ton bröd per år är, vilket är lika med att slänga 350 limpor bröd per minut med en kostnad på 2,4 miljarder kronor om man räknar att varje bröd kostar 30 kronor kilot. Enligt forskarna behövs flera aktörer nu samlas för att gemensamt hitta en lösning på problemet med det omfattande brödsvinnet.

– Något som vi behöver ha mer kunskap om är de ekonomiska kostnaderna, vi vet inte vilka kostnader det skulle bli om vi till exempel skulle tillverka mer etanol av brödsvinnet. Och det är något vi ska arbeta vidare med nu, säger Kim Bolton.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Proseccochips beslagtagna av italienska myndigheter.

Läsk- och glassföretag i konkurs efter 25 år

Leverantör av maskiner till nöjesfält och butiker stänger ner.

På nytt jobb
Axfood rekryterar ny IR-chef

Pizzakedjan Domino's lämnar Sverige

Ny social matbutik i Skellefteå

Löjfisket är slut för i år

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Efter Arlabråket – Oatly byter tillfälligt ut namn på förpackningar

Norska mjölkproduktionen ska minska med 100 miljoner liter

"Fem ton grön fisk i disk"

Bageriet flyttar in på Ica

Rootfruit satsar miljoner på ny produktionslinje

Fortsatt torskfiskestopp i östra Östersjön

Brexit gör så att skörden ruttnar bort

På nytt jobb
Ny IT-chef på Paulig

Hello Fresh höjer prognosen – går bättre än väntat

1

För andra gången på 28 år – alkoholfri öl vann mässpris

Stockholmsföretag flyttar produktionen till Småland

Uppsalaföretag startar egen butik

På nytt jobb
Ny vd på finska Salico och Snackpoint

Här kommer Happy Food Stores andra butik

Yoghurt i klimatsmart bägare

Picard bygger om alla butiker och öppnar nya: ”Mer premiumkänsla”

Nya ägaren Knut Faremo räknar med vinst inom 1-2 år: ”Picard har en mycket stor potential”, säger han.

Livsmedelspåse med kemiskt återvunnen plast

Världens första ölflaska i papper

HK Scan tar initiativ för klimatet

Fåddman investerar och satsar på export

På nytt jobb
Carlsberg får ny kommersiell direktör

Matpriserna sjönk i september

På nytt jobb
Bergendahls rekryterar från Atria

Matsvinnet ökar – så ska branschen tackla problemet

Arlas klimatmål godkänns

De får oljeorder på 50 miljoner

Svårt att hitta hållbart kött

Atria satsar miljarder på kyckling

Gränshandeln säkrad: sockerskatten består

Nyhléns Hugosons satsar på AI

Se alla Företagens egna nyheter

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Hållbar kyla kyler glassen

Nomo på industrimässa i Borlänge

Webinarium - Få struktur på ditt hållbarhetsarbete! 25/10

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Är er verksamhet framtidssäker?

Test av räknare i vårt showroom.

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Spårbarhet inom tillverkning - Mer än bara RFID och streckkod!

Fem av ebm-papst drivenheter i unik maskin för torrisblästring

Balluff Machine Vision konfigurationsverktyg, har du provat det än?

ebm-papst hjälper industrin att både automatisera och kyla känslig elektronik

Certifiering av utrustning i farliga miljöer.

Begränsa bakterietillväxten med temperaturreglering

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Robusta produkter från oss på Balluff!

Integral smart för sjukhussängar

(Plast)avfall i havet – de rätta lösningarna är de viktigaste

Din unika produkt förtjänar en unik etikett

För extrema miljöer!

Hygienslussar

BITO utökar produktionskapaciteten med ny anläggning i Polen

Övervakning i realtid görs enkelt!

ebm-papst ställer ut på Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2019

Sänd till en kollega

0.159