23948sdkhjf

"En tuff marknad har blivit tuffare"

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Nedläggningar och neddragningar har utmärkt köttbranschens 2019.

I slutet av maj kom beskedet om att den lilla uppstickaren med det innovativa mobila slakteriet, Hälsingestintan, gått i konkurs. En nyhet som följer på en längre period av nedläggningar och neddragningar i kött- och charkbranschen.

Läs också: HK Scan vill nyemittera för 60 miljoner euro

Sedan årsskiftet har flera mindre köttföretag gått i konkurs och större spelare som Hk Scan, Atria och Gotlands Slagteri har alla varslat personal i mer eller mindre utsträckning. Men betyder det att branschen är mitt uppe i en kris?

– Nej, vi står inte inför en kris, men vi står inför ett skifte. Ett skifte som kräver omprioriteringar och omläggningar av strategier, säger Isabel Moretti ny vd på Svenskt Kött.

Magnus Därth, vd på Kött & Charkföretagen delar den bilden av branschen som han menar står inför en rad stora utmaningar.

Kött och Charknedläggningar i år

23 maj: Hälsingestintan i konkurs.

11 april: Sörensens fågelchark lägger ned verksamheten.

9 april: LPES Foods, köttgrossist i konkurs.

28 mars: Atria varslar 40 anställda.

4 mars: Siljan varslar.

15 februari: Varsel på Gotlands Slagteri.

6 februari Hk Scan säger upp 220.

30 januari: 300 får gå på Danish Crown.

– Vår bransch har alltid haft utmanande marginaler och svårt med lönsamhet och vid sidan om det ser vi nu också att det är främst EMV som växer. Vi har också en starkt koncentrerad dagligvaruhandel som inte tvekar att ta till otillbörliga affärsmetoder, säger han.

Det i kombination med den senaste tidens kraftigt ökade råvarukostnader, framförallt driven av den katastrofala svinpesten i Kina, har satt branschen under allt starkare press.

Läs också: Han lämnar HK Scan för Apetit

– Det är givet att vi har strukturella utmaningar gällande lönsamheten, och sen så läggs de här kostnaderna på det. Det räcker inte för att det ska ses som en kris men en tuff marknad har blivit tuffare. Men det är inte en kris, säger Magnus Därth.

Den kinesiska svinpesten kommer enligt prognoserna fortgå i några år till och kött- och charkbranschens svårigheter ser även de ut att fortgå under en längre tid framöver. Men enligt Magnus Därth finns det hopp för framtiden, även om det kommer att ta ett tag.

– Rent generellt måste förståelsen bland politikerna öka för att det behövs goda förutsättningar även för de stora företagen och inte bara de små som man satsat på nu. Livsmedelsstrategin måste nu leverera konkreta åtgärder som förändrar situationen. För vår del handlar det främst om kompetensförsörjningen, enklare regler och lägre avgifter, säger han.

Finns det en framtid för verksamheter liknande Hälsingestintan?

– Jag tycker det är väldigt tråkigt när ett företag som utmanar med ny teknik inte visar sig fungera. Men att bryta helt ny mark är riskfyllt, att bygga upp ett helt nytt koncept från grunden på det viset. Jag är dock väldigt osäker på om de mobila slakterierna har en plats, de problem de stötte på kvarstår och i slakteribranschen tjänar man på stora skalfördelar, säger Magnus Därth.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Året efter torkan - så blir årets spannmålsskörd

Norsk slang ska förenkla mjölktransporterna

Svenskt receptbolag i samarbete med Walmart

It-bolaget ska samordna recept tillsammans med Buzzfeed.

Högt pris på bär

Var tionde öl är alkoholfri

Avancerad teknik bakom räfflad burkdesign

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Odlarna får bita i det sura äpplet

Årstiderna till fem nya städer

Nu är Icas bacon helsvensk

Dagligvaruhandeln satsar på halloumialternativ

Så dyr blev Ed Sheeranketchupen

1

Vanligt insektsmedel kan fasas ut

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

Spendrups och Pågen bland finalisterna i Dagligvarugalan

Santa Maria skrotar konservburken

Di Luca i nytt logistikavtal

De ska sköta logistiken för svenska medelhavsgrossisten.

Fazers finska köp är klart

De ska säkra framtidens snacksförsörjning

Anrikt konditori i konkurs

Vill tillverka bordssalt och gödsel av skog

Carlsberg backar i Europa – kliver fram i Asien

Cloetta är bäst i dagligvaruhandeln

På nytt jobb
Hon går från Fazer till Arla

Tar över som chef för Foodservice.

Fodi vill expandera - tar in miljoner

Minskad försäljning för convenience

Debatt
Frigolit ska återvinnas, inte förbjudas

Dalarna vill se landbaserad fiskodling

"Halloumiskam" påverkade försäljningen

Förlust för Simris Alg

Här är Ed Sheeran-ketchupen

Räkskal kan bli kläder

Nu kommer panten på brödpåsen

Strid om avokado kan ligga bakom massaker

Tulip i stor kinesisk pizza-affär

Carlsberg säljer bättre än väntat

På nytt jobb
Bayn nyrekryterar inför exportsatsning

Se alla Företagens egna nyheter

Säker åtkomst till pallkanaler i rullställ

Mirit Glas tilbydar afirglas, som är nästan lika hårt som diamant

Träffa oss på EURO EXPO i Värnamo

KIPP presenterar stödelement, positioneringselement och fästelement

ebm-papst visar energieffektiva lösningar för fastighetsventilation på Fastighetsmässan i Göteborg

EuroExpo industrimässa i Värnamo

Spåra, identifiera, blippa - klart!

Hur revolutionerar IO-Link den totala utrustningens effektivitet?

Värmerutor från Mirit Glas

Ta en genväg med nya online Design Studio

Hur snabbt kan ni ändra format i er tillverkningsprocess?

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Nivåavkänning och meddelanden till logistikpartner!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lanserar lättanvända oscilloskop från Tektronix för felsökning och analys

Balluff har tilldelats en utmärkelse!

RS Components lanserar labbaggregat med automatisk anpassning av strömstyrkan

RS Components får utmärkelse av TDK-Lambda

Alfa Laval Think Top V50 och V70

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Svenskt musteri tredubblar lagerkapaciteten med automatisk lösning

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

KIPP önskar er en riktigt Trevlig sommar!

Trevlig Sommar

Vad gör vi på Balluff?

Sänd till en kollega

0.161