23948sdkhjf

"En tuff marknad har blivit tuffare"

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Nedläggningar och neddragningar har utmärkt köttbranschens 2019.

I slutet av maj kom beskedet om att den lilla uppstickaren med det innovativa mobila slakteriet, Hälsingestintan, gått i konkurs. En nyhet som följer på en längre period av nedläggningar och neddragningar i kött- och charkbranschen.

Läs också: HK Scan vill nyemittera för 60 miljoner euro

Sedan årsskiftet har flera mindre köttföretag gått i konkurs och större spelare som Hk Scan, Atria och Gotlands Slagteri har alla varslat personal i mer eller mindre utsträckning. Men betyder det att branschen är mitt uppe i en kris?

– Nej, vi står inte inför en kris, men vi står inför ett skifte. Ett skifte som kräver omprioriteringar och omläggningar av strategier, säger Isabel Moretti ny vd på Svenskt Kött.

Magnus Därth, vd på Kött & Charkföretagen delar den bilden av branschen som han menar står inför en rad stora utmaningar.

Kött och Charknedläggningar i år

23 maj: Hälsingestintan i konkurs.

11 april: Sörensens fågelchark lägger ned verksamheten.

9 april: LPES Foods, köttgrossist i konkurs.

28 mars: Atria varslar 40 anställda.

4 mars: Siljan varslar.

15 februari: Varsel på Gotlands Slagteri.

6 februari Hk Scan säger upp 220.

30 januari: 300 får gå på Danish Crown.

– Vår bransch har alltid haft utmanande marginaler och svårt med lönsamhet och vid sidan om det ser vi nu också att det är främst EMV som växer. Vi har också en starkt koncentrerad dagligvaruhandel som inte tvekar att ta till otillbörliga affärsmetoder, säger han.

Det i kombination med den senaste tidens kraftigt ökade råvarukostnader, framförallt driven av den katastrofala svinpesten i Kina, har satt branschen under allt starkare press.

Läs också: Han lämnar HK Scan för Apetit

– Det är givet att vi har strukturella utmaningar gällande lönsamheten, och sen så läggs de här kostnaderna på det. Det räcker inte för att det ska ses som en kris men en tuff marknad har blivit tuffare. Men det är inte en kris, säger Magnus Därth.

Den kinesiska svinpesten kommer enligt prognoserna fortgå i några år till och kött- och charkbranschens svårigheter ser även de ut att fortgå under en längre tid framöver. Men enligt Magnus Därth finns det hopp för framtiden, även om det kommer att ta ett tag.

– Rent generellt måste förståelsen bland politikerna öka för att det behövs goda förutsättningar även för de stora företagen och inte bara de små som man satsat på nu. Livsmedelsstrategin måste nu leverera konkreta åtgärder som förändrar situationen. För vår del handlar det främst om kompetensförsörjningen, enklare regler och lägre avgifter, säger han.

Finns det en framtid för verksamheter liknande Hälsingestintan?

– Jag tycker det är väldigt tråkigt när ett företag som utmanar med ny teknik inte visar sig fungera. Men att bryta helt ny mark är riskfyllt, att bygga upp ett helt nytt koncept från grunden på det viset. Jag är dock väldigt osäker på om de mobila slakterierna har en plats, de problem de stötte på kvarstår och i slakteribranschen tjänar man på stora skalfördelar, säger Magnus Därth.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny sajt ska hjälpa bönderna

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

- Nu ställer vi om till 25 procent återvunnen PET. Ambitionen är att öka andelen kontinuerligt, säger Madelene Breiling på Löfbergs.

Framgång för Poppels crowdfunding

Sill för miljoner – handlarnas förväntningar ökar

Matpriskollen och Köket.se inleder samarbete

Maskinernas kablar kan vara avgörande för framgång

Högkvalitativa kablar – ett måste för stabil livsmedels- och dryckesproduktion

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Företag döms för dödsolycka

1

Dafgårds öppnar butik

Stor köttskandal i Frankrike

Brasilianska ambassaden ilsknar till på Paradiset

"En tuff marknad har blivit tuffare"

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd mat. Nu ska Livsmedelsverket införa modellen i hela Sverige.

Kavlis byte – hårt slag för mejeriet

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Kavli väljer Falköpings Mejeri

Stort förvärv i lösgodisbranschen

Skippar svart plast i restauranger

Löfbergs intar Lobbyn

På nytt jobb
Ny hållbarhetschef på Polarbröd

Astrid och aporna återuppstår

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Vill göra pappersmassa av vete

Orkla köper klassiskt importföretag

Kavli förvärvar förpackningsproducent

Finskt familjeägt fiskföretag till Sverige

Ny konsumentmärkning för lokala varor

Findus lanserar hållbarhetsstrategi

Mot toppen – med pizzabotten

På nytt jobb
Han är Orklas nya koncernchef

Pågen stoppas – av elbrist

På nytt jobb
Han ska styra media på Max

Mat.se lanserar alternativt bolag – för alkoholfritt

De vill begränsa fiskmjölet

Axfoods nya svinngrepp – tar bort klass 1-märkning

De nätutbildar offentlig sektor om ekologiska livsmedel

Picadeli till Tyskland

Se alla Företagens egna nyheter

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Vad är kopplingen mellan Industry 4.0 och IO-Link?

NYHET - läckagetestare LeakPointer 3

Synglas i hög kvalitet för inspektion av industriella processer

Kvalitetspotatis kräver ett idealiskt ventilerat lager

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

RS Components lanserar en ny serie DC-DC-omvandlarmoduler med hög effekttäthet från Renesas Electron

När det krävs stor noggrannhet är avståndsmätare rätt val!

RS Components lanserar en serie kompakta industriella kontaktdon för hög överföringshastighet

Alfa Laval nyhet

Vilka är fördelarna med elektrisk drivteknik?

Följ med Wexoe till Rockwell Automation Fair i 18-21 November 2019

Alitea-varumärket firar 40 år!

Alfa Laval nyhet

RS Components lanserar USB- och AV-kablar från RS PRO

Uppfyll de höga kraven inom livsmedelsindustrin med IO-Link-lösningar från Balluff!

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

KIPP 100 år 1919-2019

Stor efterfrågan på balsamvinäger gör den till ett utsatt livsmedel

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Öka effektivitetsnivån och kvalitén i era automationsprocesser!

"Driving for Excellence"

Nyhet: Dubbelskruvpumpar!

Kemiskt härdat glas - Den tunna, starka produkten

Möjlighet att ha översikt på temperaturen i många olika applikationer samti...

Sänd till en kollega

0.184