23948sdkhjf

Fiberbaserat tråg kan ersätta CPET

Den globala förpackningskoncernen Huhtamäki lanserar ett nytt fiberbaserat tråg som kan ersätta svarta plasttråg för livsmedel. Trågen har utvecklats under en längre tid för att klara uppvärmning i såväl mikrovågsugn som vanlig ugn och är en del  av "EU’s Bio Based Industries Joint Undertaking program for research and innovation".

Projektet startades 2016 med målet att ta fram ett biobaserat alternativ till svarta plasttråg, vanligtvis av CPET, som möter kraven på livsmedelssäkerhet vid användning i mikrovågsugn och vanlig värmeugn. Det nya tråget är helt fiberbaserat, biologiskt nedbrytbart och tillverkat av en massamaterial från Södra i Sverige. Först med att lansera färskmat i det nya tråget är Waitrose & Partners i Storbritannien. Packare är Saladworks.

– Vi har testat de nya trågen sedan maj 2018 och har fått mycket positiv feedback från våra kunder, säger Nikki Grainge, Packaging Development Manager på Waitrose & Partners. Nu, när vi lanserar vårt nya italienska sortimentet i det nya tråget flyttar vi nästan 9 miljoner måltider från tråg av svart plast.

Steve Davey är projektledare för det nya tråget på Huhtamäki.
– Vi har omfattande kunskaper i formgjutningstekniken som används för att tillverka förpackningarna. Tillsammans i projektteamet har vi haft möjlighet att testa flera olika alternativ för att hitta den rätta lösningen hela vägen från pappersmassa till butikshyllorna, säger Steve Davey.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081