23948sdkhjf

Maskin och smakpanel testade knäckebröd – samma resultat

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Mekanisk prövning kan ge samma resultat som ett mänskligt test.

Lars Pejryd, professor i maskinteknik vid Institutionen för naturvetenskap och teknik funderade kring om 3D-röntgen kunde användas till någonting mer än de metalliska material som traditionellt har använts.

Kontakt via Anika Grälls på Alfred Nobel Science Park ledde så småningom till ett samarbete med Hotell- och restauranghögskolan samt Leksands Knäckebröd.

Jag hade sett att man i Danmark hade tomograferat rå korv och kokt korv och sett skillnader mellan dem. Då kom jag på att vi kanske kunde använda oss av saker kring mat och min första tanke var egentligen ost. Sedan visade det sig att Annika Grälls hade kontakt med Leksands Knäckebröd AB och när hon berättade om den här idén för dem så tände de direkt, säger Lars Pejryd i en kommentar.

Leksands Knäckebröd hade länge trott att sättet som en deg naggas på innan gräddning påverkar hur brödet upplevs och smakar. Det ville man gärna bevisa.

– Vi kom på att vi på maskinteknik skulle kunna göra en mekanisk provning och en tomografering av knäckebrödet, medan Restaurang- och hotellhögskolan genomför en provning med en smakpanel. Sedan får vi se om vi kan se några skillnader, säger Lars Pejryd.

Smakpanelen fick identifiera olika egenskaper som exempelvis konsistens och textur i de olika bröden. Resultaten har sedan jämförts mot maskinerna som i stora delar kommit fram till samma sak.

Det är faktiskt så att vi ser liknande tendenser vid den mekaniska prövningen som smakpanelen gör när de talar om hur hårt eller sprött brödet är. Smaken kan ju inte vi avgöra, men just när det gäller tuggkänslan så verkar det som att vi kan se samma saker.

Och Leksands Knäckebröd hade rätt. Nog fanns det en skillnad i smakupplevelsen beroende på hur degen behandlas med mönster.

Vi har ju alltid sagt att det påverkar, så det var kul att få det bevisat, svart på vitt, säger Annika Sund, marknadschef för Leksands Knäckebröd AB, och tillägger:

Vi jämför gärna med vin – hur du behandlar vinet påverkar smaken och det är samma sak med bröd. Det här är något vi kan ha nytta av i produktutvecklingen. Vi tar fram nyheter hela tiden, så att veta mer om hur olika deg- och naggtyper påverkar brödet är viktigt.

För universitetets del ser Lars Pejryd många vinster med projektet.

– Vi är ju bara i början på det här, men vi tror att det kan öppna upp för mer samarbeten mellan Restaurang- och hotellhögskolan och maskinteknik, framför allt kring saker som hur tuggkänsla och olika textur kan påverka livsmedel. I förlängningen kanske man på så vis kan utveckla de sensoriska metoder som används.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Alvestaglass vill expandera

Peckas Naturodlingar vill ta in mer pengar

Spendrups vill bli fossilfria

Dafgårds lanserar färdigrätter med tv-kock

Nu ska Ica klimatkompensera ägg

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Här är alla vinnarna på Dagligvarugalan 2019

Stora Coop Visby blev Årets Butik och Spendrups Årets Leverantör.

Trender i matvärlden: Hyperlokalt och göra gott

Arla först ut med klimatneutralt mejerisortiment

Vatten, vin och veganskt på Europas största ekomässa

Så kommer nästa års upplaga av Biofach att se ut.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Ny hembryggningsbutik i Örebro

Jakobsdals växer med ny lagerlokal

City Gross lanserar egna färdigrätter

Svensk livsmedelsproduktion under kinesisk lupp

Studiebesök av Kinas ambassadör ska leda till ökad livsmedelsexport.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Två förpackningsleverantörer blir en

De blir ledande i Norden på nischade förpackningar.

1

Arla släpper specialmjölk

Showroom och nyheter på GEA:s Livsmedelsdagar

Djupdragare, Food Tray-förpackning och syresensor bland nyheterna.

Han levererar ekologisk gris till Dagligvarugalan

Fazers nya foodtech-partner bakom unikt protein

Produktnytt
Nytt växtbaserat alternativ för matlagning

På nytt jobb
Från Arla till Svegro

Danska Tulip byter namn efter 110 år

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Valio lanserar havre till kaffet

Hungrig läggs ned

Surt sa Arla om årets smak

Zeta intar Circle K

Pressade Norrmejerier levererar ny strategi

På nytt jobb
Hon är ny marknads- och regelutvecklare på Krav

Astrid och aporna-butiken i konkurs

Plast av jäst

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Greta Thunberg kan vinna Polarbröds pris

Produktnytt
De lanserar svensk pizzaskinka

Se alla Företagens egna nyheter

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Värmerutor från Mirit Glas

En lösning för att upptäcka blanka och reflekterande föremål!

Det är svårt att tänka sig en värld utan fläktar

Industrimässa i Sundsvall

EC-lågenergifläktar på ExpoVent i Luleå, Skellefteå, Umeå och Östersund

Fläktar för ideala odlingsförhållanden i växthus

För alla oss som tycker om choklad!

Nyttja den information du redan har i er produktion!

Järnfattigt glas från Mirit Glas

Besökare från Vietnam tittar på energieffektiviteten hos Superfos

Låt oss på Balluff lysa upp din dag!

Skräddarsydd fläktlösning i exklusiv kombinationsugn

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsvall 11-12 september

Träffa oss på Skadeplats 2019, 24-26 september i Uppsala

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lanserar en värmekamera i fickformat från Fluke

Innovativ drivteknik från ebm-papst driver på utvecklingen inom många områden

Varför du bör använda dig av RFID-teknik!

Mirit Glas leverar Skyddsglas för lasersvetsning

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsva...

Upplev en värld av fläktar och drivteknik med Augmented reality (AR) via ap...

En smart laseravståndssensor med hög precision

Tre sätt att konfigurera en splitter och nyttja kraften i stift 2!

Hur god spårbarhet har du?

Sänd till en kollega

0.17