23948sdkhjf

Regeringen sätter mål för matsvinnet

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå etappmål inom miljömålssystemet för att förebygga bland annat matavfall.

– Att producera mat direkt för sophinken, det är värsta sortens slöseri. Därför tar vi nu fram ett mål för att minska matsvinnet, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin på twitter.

Avfallsmängderna fortsätter att öka, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Att minska mängden matavfall och matsvinn är en viktig del i arbetet med att göra konsumtionen mer resurseffektiv och hållbar. Regeringen ger därför Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå etappmål inom miljömålssystemet för att förebygga matavfall.

– Sverige producerar runt en miljon ton matavfall varje år. Matsvinn innebär en onödig klimatpåverkan och spridning av bekämpningsmedel i produktionsledet eftersom den mat som slängs inte hade behövt produceras från början, säger Isabella Lövin.

Naturvårdsverket får även i uppdrag att föreslå etappmål för att främja återanvändning av förpackningar.

De etappmål som Naturvårdsverket tar fram inom uppdraget är en del i Sveriges genomförande av EU:s lagstiftningspaket om avfall. Etappmålen ska också bidra till arbetet med Agenda 2030. Som en del av mål 12, hållbar konsumtion och produktion, ska det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet halveras, och matsvinnet minska längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd.

Kommentera en artikel (2)
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
De blir först med svenska ekologiska bönor på burk
Stacky’s tar in kapital
Picadeli är på väg tillbaka – med mer digitaliserad salladsbar
FTI avvecklas: Nytt bolag ska möta framtidens krav på producentansvar
Så klarade Skåne-Möllan prisökningarna
Utmanande kvartal för Midsona
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.203