23948sdkhjf

Broccolibrist råder

Därför kämpar butikerna med tillgången.

Flera svenska matbutiker har just nu brist på broccoli. Tidningen Göteborgs-Posten har undersökt varför och kommit fram till att den tidiga värmen är boven i dramat.

– Broccolin gick i blom innan den var redo. Det var för varmt i ett för tidigt skede och det tålde inte grödorna helt enkelt. Nu är det lite bättre men den skörd som var gick till stor del inte att rädda. Kålsorter gillar inte att det är för varmt och soligt, de uppskattar när det är fuktigt och lite nederbörd, säger Håkan Paulsson lantbrukare på Broddarpsgården på Bjärehalvön till tidningen.

Problemet med broccolibrist har inte bara drabbat Sverige utan även stora delar av västra Europa.

Handeln är medveten om problemet och beklagar bristen på broccoli.

– Denna sommar har precis som förra sommaren varit speciell ur vädersynpunkt vilket påverkar broccolin. Men det har även varit angrepp från kålmask som påverkat tillgången. Vi har nära kontakt med våra leverantörer som sliter hårt för att se till att det finns svenska grönsaker i butikerna, säger Jonas Andersson, kategorichef för frukt och grönt på Ica Sverige till GP.

Den svenska broccoliskörden har sedan 2008 fördubblats från 1 485 ton till 2 941 ton broccoli år 2017, enligt siffror från Jordbruksverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078