23948sdkhjf

Stopp för Hk Scans köttfärsfabrik

Potentiella luktproblem ett hinder.

Hk Scan har planer på att förändra sin verksamhet i sin anläggning i Skara från slakteriverksamhet till framställning av livsmedel med fokus på utveckling och förädling av färsprodukter. All slakteriverksamhet har upphört i anläggningen men frågan är om anläggningen nu kommer bli det "färscentrum" som Hk Scan vill att det ska bli, det skriver tidningen ATL.

Miljöprövningsdelegationen (MPD) vid Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutade tidigare i år att avvisa tillståndsansökan för anläggningen och nu har även mark- och miljödomstolen avslagit Hk Scans överklagan.

Anledningen till beslutet är företaget inte inkommit med tillräckliga kompletteringar, framförallt om luktutredning av lokalerna. Något som MPD vid flera tillfällen uppmanat Hk Scan att göra. Bolaget har då hänvisat till tidigare utredningar från 2008 och 2011 som de anser visa att de nuvarande åtgärderna är tillräckliga.

Enligt delegationen är risken för luktutsläpp stort och av stor vikt då verksamheten ligger mitt i tätorten och mindre än 100 meter från ett bostadsområde. Eftersom anläggningen ändrats sen de senaste utredningar och att färdigmatsproduktionen ökar med 70 procent menar MPD att en ny utredning behövs.

Hk Scan har nu fram till den 11 september att överklaga det senaste beslutet vilket företaget uppger att de kommer att göra, samt utföra en ny luktutredning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078