23948sdkhjf

Krav utvecklar sin butikscertifiering

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Kravs butikscertifiering, som har funnits sedan 1992, ska ses över. Översynen ska göra ännu tydligare hur Kravmärkta produkter får hanteras och marknadsföras i certifierade butiker. Samtidigt ska Kravs regler anpassas till den nya EU-förordningen för ekologiska livsmedel som träder i kraft 1 januari 2021.

Läs också: Hon är ny marknads- och regelutvecklare på Krav

– Dagligvaruhandeln är duktig på att driva hållbarhetsfrågor, så vi ser att vi kan arbeta på andra sätt i dag än för 20 år sedan när butikscertifieringen lanserades, säger Kravs vd Anita Falkenek.

– Vår utvärdering visar att nuvarande form av butiks-certifiering inte skapar tillräckligt med värde. Vi vill ju att det säljs mer Kravmärkta produkter, så vi vill försöka hitta nya vägar. Andelen ekologiska livsmedel inom dagligvaruhandeln är fortfarande för låg. Vi vill lyfta fram Kravmärkta produkters mervärden på ett sätt som gagnar alla butiker, fortsätter hon.

Kravs regelverk för certifiering av dagligvarubutiker omfattar bland annat försäljning, märkning och skyltning. I dag är en bit över 700 butiker Kravcertifierade. Det finns också andra butikscertifieringar; Svensk Dagligvaruhandels grundläggande certifiering för livsmedelshantering i butik, som omfattar nästan lika många butiker, samt Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och Svanens butikscertifiering som omfattar cirka 200 butiker vardera. Det finns också möjlighet att MSC-certifiera butikens fiskdisk.

Coop är den kedja som mest aktivt anammat Kravs butikscertifiering och jobbat med den i samtliga butiker. De ser positivt på Kravs planer att utveckla certifieringen.

Läs också: Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

– Kravcertifieringen har bidragit till att vi har ett väletablerat hållbarhetsarbete och ett brett utbud av Kravmärkta och ekologiska produkter. Nu är vi på Coop redo att höja nivån ytterligare och genom fortsatt tätt samarbete med Krav hitta nya arbetssätt, säger Charlotta Sczcepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet inom Coop.

Översynen av de nuvarande butiksreglerna påbörjas nu i höst, och kommer att remissbehandlas i branschen under våren.

– Ingen butik ska behöva vara orolig för att bli av med sin certifiering för att vi ser över reglerna, försäkrar Anita Falkenek.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Evanoff Group rekryterar produktchef från Ica

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Krav utvecklar sin butikscertifiering

Valio lanserar havre till kaffet

Hungrig läggs ned

De vann årets Livsmedelspris

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Internationellt prestigefullt designpris till Paolos

Zeta intar Circle K

Surt sa Arla om årets smak

På nytt jobb
Hon är ny marknads- och regelutvecklare på Krav

Pressade Norrmejerier levererar ny strategi

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Astrid och aporna-butiken i konkurs

Östermalms saluhall renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Dryck eller veggofärs kan bli årets dagligvara

Plast av jäst

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Lokala råvaror i kändiskockarnas kombinerade krog och lanthandel

Greta Thunberg kan vinna Polarbröds pris

Produktnytt
De lanserar svensk pizzaskinka

Nu sjunker matpriserna

Coop satsar på foodtech med Norrsken

Brist på populär havremjölk

Krav på livsmedelsbunkring får brittiska handlare att protestera

Debatt
”Bondeskam – ändå ökar det svenska köttet”

Mer pengar till livsmedelsstrategin

Löjfisket får vänta

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Livsmedelspriserna sjunker globalt

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Vasslebytet skapar messmörsbrist

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

De kan vinna årets Livsmedelspris

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

På nytt jobb
Peka rekryterar från Lantmännen

Arla sänker CO2 på ostförpackningar

Se alla Företagens egna nyheter

Fläktar för ideala odlingsförhållanden i växthus

För alla oss som tycker om choklad!

Nyttja den information du redan har i er produktion!

Järnfattigt glas från Mirit Glas

Besökare från Vietnam tittar på energieffektiviteten hos Superfos

Låt oss på Balluff lysa upp din dag!

Skräddarsydd fläktlösning i exklusiv kombinationsugn

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsvall 11-12 september

Träffa oss på Skadeplats 2019, 24-26 september i Uppsala

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lanserar en värmekamera i fickformat från Fluke

Innovativ drivteknik från ebm-papst driver på utvecklingen inom många områden

Varför du bör använda dig av RFID-teknik!

Mirit Glas leverar Skyddsglas för lasersvetsning

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsvall 11-12 september

Upplev en värld av fläktar och drivteknik med Augmented reality (AR) via appen Xplore

En smart laseravståndssensor med hög precision

Tre sätt att konfigurera en splitter och nyttja kraften i stift 2!

Hur god spårbarhet har du?

Mirit Glas erbjudar Blyglas

Se oss på Balluff som er Bodyguard för era processer!

Etikettsensor UGUTI med IO-Link

Hållbart och vegetariskt – så påverkas livsmedelsproducenterna

Stora krav på drivsystemen i moderna intralogistikapplikationer

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Sänd till en kollega

0.149