23948sdkhjf

Ny köttguide från WWF – branschen kritisk

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Världsnaturfonden WWF har efter tre år återigen publicerat en ny version av sin köttguide. I guiden rankas olika typer av kött utifrån färgskalan, grönt, gult och rött. I år har fokus även lagts på alternativ till kött och då framförallt ost. Svenska varianter av halloumi och hårdost får grönt medan utländska icke-ekologiska ostar får rött.

Läs också: De ska samarbeta med Siljans chark

– Köttkonsumtionen utgör en stor påverkan på hela planeten och därför bör den minska. Men för att vi ska nå dit måste inte minst marknadens aktörer ta ett större ansvar än tidigare. Med vår Köttguide vill vi rikta ljuset mot hur mejerier, restauranger och butiker bör agera för att bidra till en mer hållbar konsumtion av kött och ost, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF i en kommentar.

I guiden granskas produkterna utifrån samma kriterier som i 2016 års Köttguide nämligen klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

Gulmarkerade produkter är bland annat EU-ekologisk ost men även svenskt nötkött och griskött hamnar i mellannivån där konsumenterna uppmanas vara försiktiga.

Men guiden får kritik från branschen. Kött och Charkföretagen förhåller sig mycket kritiska till guiden som de anser enbart titta på länders regelverk men inte de krav som företag i verkligheten ställer på produktionen.

Läs också: Endast svenskt mjöl i påsen är målet för Pågen

– Det är förvånande att WWF fortsätter att osynliggöra företagens egnahållbarhetsstärkande åtgärder, vi påpekade det redan 2016 så de har haft tid på sig att ändra det.. Det här gör svårt för konsumenter att göra medvetna val, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen till Food Supply.

– Syftet med guiden är gott men men metoden är fel, om man inte överger de här kriterierna kommer man missa alla de bra satsningar som företag gör för klimatet.

Enligt Magnus Därth borde guiden istället granska de specifika produktkoncepten.

– Granskningen borde utföras av tredje part och undersöka varumärken i större detalj. Det skulle innebära en större kostnad men det tror jag företagen skulle vara beredda att betala för.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Optimismen stiger bland landets ekobönder

Kokosmjölk stoppas efter larm om förslavade apor

Livsmedelsaktörer agerar efter larm om vanvårdade apor.

Doggy får nya ägare – köps av branschjätte

Ny alkoholfri öl till dumplings

På nytt jobb
Ny ekonomidirektör för Arlakoncernen – ”enastående ung ledare”

På nytt jobb
Han blir ny försäljningsdirektör hos Löfbergs

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Ingelsta Kalkon stänger tre av fem butiker

Paulig bygger ut sitt lager och förlänger hyresavtalet

Digital kunskapsbank om hygien på arbetsplatsen

Undersökning: Små leverantörer fortfarande utestängda under coronakrisen

Index: Coronaledarskapet påverkar medarbetarnas lojalitet

På nytt jobb
Hon ska stärka kommunikationen hos Orkla Sverige

Ny pall av återvunnen plast för Systembolaget

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Carlsberg introducerar ”pladdling”

Ny certifieringsstandard för växtbaserade livsmedel

Bayn köper godisföretaget Tweek för 45 miljoner

På nytt jobb
Löfbergs vd går till HK Scan

Midsona köper Gainomax

Öljätten flyttar in ett år tidigare än planerat

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Sju av tio livsmedelsföretag är pessimistiska inför sommaren

Ica och Skånemejerier i klimatprojekt om alger i foder till kor

Kinas havsmatsaptit har kraschat efter coronalarm

Klassisk brittisk fotbollsklubb samarbetar med Quorn

1

Äkta vara: ”Industriella påhitt” i vegokorven

Förtroendet för svensk livsmedelsförsörjning sviktar

Plastbantar kvarg

Veg of Lund startar försäljning i Kina

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

1

Ny wellpappbox för fryst och kylt

På nytt jobb
Lars Appelqvist vice ordförande i europeisk branschorganisation

Fazer testar reaktionerna på ny havrechoklad

Ny kokosdryck ska smaka som mellanmjölk

Nytt kafferosteri till Sickla

Se alla Företagens egna nyheter

JAX smörjmedel

Deltog du på Lenzes spännande webcast-serie?

Öka din konkurrenskraft genom välja rätt servo-komponenter

Nytt kylsystem med CO2-teknik hos ICA-butik i Bodafors

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Glad Sommar önskar Lagafors!

25 000 kvm automatiserat och robotiserat kyl- och fryslager

Teltek C80 Combo – Specialanpassad för torrvaror

JAX utbildning: Smörjmedel och Smörjmedelsteknik, del 2

Fatpump i hygieniskt utförande

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Mirit Glas erbjudar Härdat glas

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Färdigmonterade pumpaggregat

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Modulär elektronisk säkring för 24V DC

KIPP önskar

Schmersals säkerhetsljusridåer med Bluetooth® interface

INOXPA omrörare och mixer.

Lasersvetsning av plast

JAX Smörjmedel och Smörjmedelsteknik

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Lenze webcast onsdag 10 juni om Digital Engineering

Eurofins bidrar till storskalig testning av COVID-19

Öka effektiviteten i biogas-processen

Sänd till en kollega

0.173