23948sdkhjf

Svamp förvandlar svinn till näringsrik mat

Mycorena står redo att skala upp sin unika svamp för industrin.

Mycorena är företaget som började som ett forskningsprojekt där Ramkumar Nair hade som målsättning att utveckla en ätbar svamp som livnär sig på restavfall från livsmedelsindustrin. Det projektet har utvecklats till företaget Mycorena som nu ligger i startgroparna för att ta sin experimentella svamp från labbet till matbordet.

Svampen som går under namnet Promyc är en så kallad filamentös svamp och kan i princip äta det mesta som blir över från olika sorters livsmedelsproduktion.

– Svampen gillar kolhydrater så det mesta som är kolhydratrikt går att använda. Vi har testat lite allt möjligt från bagerier och bryggerier men även delar av mejeriproduktion men även grönsaker. Slaktavfall kan funka, men inte särskilt bra, säger Anton Johansson.

Mycoarena har funnits i cirka två år och i nuläget producerar det Göteborgsbaserade företaget några kilo i månaden men just nu byggs en produktionsanläggning i Göteborg som när den är klar ska öka kapaciteten till 100 kilo månaden. Under 2020 kommer även en anläggning i industriell skala uppföras som ytterligare ökar kapaciteten till hela 50 ton per år.

Den främsta fördelen för företagen med Promyc är att det är en billig produkt att tillverka samtidigt som den bidrar till hållbarheten genom att ta hand om restprodukter från industrin.

– Istället för att växa den här svampen på rent socker eller majsstärkelse så använder vi oss av biprodukter, restprodukter från livsmedelsproduktion. Så förutom att erbjuda en hållbar produkt och vegansk proteinkälla så minskar vi mängden svinn i livsmedelsproduktionen, säger Anton Johansson.

En annan fördel med svampen är dess näringsprofil.

– Det är en oerhört proteinrik produkt då svampen innehåller protein på över 60 procent. Sen är den också väldigt fiberrik med cirka 12 gram fiber per 100 gram vilket också har den fördelen att den får en väldigt trevlig konsistens med bra tuggmotstånd som påminner om kött, säger Anton Johansson, affärsutvecklare på Mycorena till Food Supply.

Till skillnad från konkurrenter som Quorn som även de tillverkar proteinalternativ gjord på svamp är Mycorenas affärsidé inte att utveckla och marknadsföra en egen produkt utan att samarbeta med producenterna för att både ta hand om svinn men också leverera en produkt som kan användas i allt från färser, biffar, bullar och filéer eller som tillsats i brödbakning.

– Ambitionen är inte att bygga upp en egen konsumentprodukt som vi säljer, men att använda den här stora resursen och låta livsmedelsproducenterna själva sätta sin egna prägel, säger Anton Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125