23948sdkhjf

Svamp förvandlar svinn till näringsrik mat

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Mycorena står redo att skala upp sin unika svamp för industrin.

Mycorena är företaget som började som ett forskningsprojekt där Ramkumar Nair hade som målsättning att utveckla en ätbar svamp som livnär sig på restavfall från livsmedelsindustrin. Det projektet har utvecklats till företaget Mycorena som nu ligger i startgroparna för att ta sin experimentella svamp från labbet till matbordet.

Svampen som går under namnet Promyc är en så kallad filamentös svamp och kan i princip äta det mesta som blir över från olika sorters livsmedelsproduktion.

– Svampen gillar kolhydrater så det mesta som är kolhydratrikt går att använda. Vi har testat lite allt möjligt från bagerier och bryggerier men även delar av mejeriproduktion men även grönsaker. Slaktavfall kan funka, men inte särskilt bra, säger Anton Johansson.

Mycoarena har funnits i cirka två år och i nuläget producerar det Göteborgsbaserade företaget några kilo i månaden men just nu byggs en produktionsanläggning i Göteborg som när den är klar ska öka kapaciteten till 100 kilo månaden. Under 2020 kommer även en anläggning i industriell skala uppföras som ytterligare ökar kapaciteten till hela 50 ton per år.

Den främsta fördelen för företagen med Promyc är att det är en billig produkt att tillverka samtidigt som den bidrar till hållbarheten genom att ta hand om restprodukter från industrin.

– Istället för att växa den här svampen på rent socker eller majsstärkelse så använder vi oss av biprodukter, restprodukter från livsmedelsproduktion. Så förutom att erbjuda en hållbar produkt och vegansk proteinkälla så minskar vi mängden svinn i livsmedelsproduktionen, säger Anton Johansson.

En annan fördel med svampen är dess näringsprofil.

– Det är en oerhört proteinrik produkt då svampen innehåller protein på över 60 procent. Sen är den också väldigt fiberrik med cirka 12 gram fiber per 100 gram vilket också har den fördelen att den får en väldigt trevlig konsistens med bra tuggmotstånd som påminner om kött, säger Anton Johansson, affärsutvecklare på Mycorena till Food Supply.

Till skillnad från konkurrenter som Quorn som även de tillverkar proteinalternativ gjord på svamp är Mycorenas affärsidé inte att utveckla och marknadsföra en egen produkt utan att samarbeta med producenterna för att både ta hand om svinn men också leverera en produkt som kan användas i allt från färser, biffar, bullar och filéer eller som tillsats i brödbakning.

– Ambitionen är inte att bygga upp en egen konsumentprodukt som vi säljer, men att använda den här stora resursen och låta livsmedelsproducenterna själva sätta sin egna prägel, säger Anton Johansson..

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Han är ny på Paulig

Växtbaserat papper för feta livsmedel

Nu ska bryggeriet expandera

Rekordhög skörd av höstvete

Lönnebergas måltidssatsning fortsätter

Kycklingsnacks till Ica och färdiggrillad kyckling till Coop och Axfood.

Nytt initiativ för etisk handel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Han blir vd för Linas Matkasse

Spendrups tar ett steg till för återvunnet

Enormt tryck när kallpastörisering återvänder till Sverige

På nytt jobb
Bayn stärker utvecklingsavdelningen

Convenience växer i betydelse

McDonald's har slut på halloumi

Nu kommer Starbucks – till butikshyllorna

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

1

Axfood lanserar nytt eget varumärke

Simris Alg: Finanschefen lämnar

Potatisen har svängt tillbaka

Quorns vd lämnar efter tio år

Utvecklar chipspåse utan plastfilm

Här är branschens tio största kooperativa företag

Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

Beräknas uppgå till halva halloumikonsumtionen inom tre år.

Julskinkan krymper

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Nya regler, canabinoider och matfusk

Ekolantbrukarna riktar kritik mot handeln

Livsmedelsindustrin är sist på digitaliseringsbollen

Larm om citrusfrukter – Coop och Axfood agerar

De gör proteinpulver – av syrsor

Ledamot lämnar Simris Alg

På nytt jobb
Svegro rekryterar chef från Arla - igen

Produktnytt
Ny låda för matleveranser direkt till dörren

De ska sälja Hans & Gretas glutenfria bröd

Först med veganska revbensspjäll

Mejerijätten ska bli klimatneutral 2035

De lanserar Köttkultur i egna kylar

De vann ciderupphandling på Systembolaget

Se alla Företagens egna nyheter

Snart är den här – vår nya multisensor!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

God (h)jul önskar vännerna på Balluff!

Tillförlitligt resultat med positions- och trycksensorer!

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

Mirit Glas tilbyr Skräddarsydda glasvaror

Vi på Balluff värnar om miljön – för framtidens skull!

Vad är kopplingen mellan choklad och RFID?

Fatpump i hygieniskt utförande

Hur minskar du driftstopp hos er?

TESAB-anslutna ABAK i Sundsvall breddar sitt utbud

Stora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer

Balluff ger dig maximal energi!

Recept på framgång: Optimal förpackning till Optimel-sallad

Ingersoll Rand - Rikstäckande tryckluftservice

En ny generation av axialfläktar med ännu högre prestanda

Vilken produkt var på vilken arbetsplats och när?

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Easy Tool-ID 2.0 - enklare kan det inte bli!

Hydroscand delar ut årets stipendium till elev i Sydafrika

Black Friday-priser på ALbee den 25 november - 2 December

En ny generation axialfläktar med optimerade egenskaper

Komplettera ert Lagafors rengöringssystem med slangupprullar

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Ingersoll Rand skruvkompressorer med premium prestanda

Sänd till en kollega

0.19