23948sdkhjf

Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Beräknas uppgå till halva halloumikonsumtionen inom tre år.

Fri Köpenskap har tidigare berättat att Ica och Norrmejerier går samman kring en ny satsning på ett alternativ till den populära halloumiosten.

Läs också: Ekologiskt fortsätter att sakta in

Konsumtionen av halloumi uppgår i dagsläget till omkring 4 000 ton per år och enligt Ica och Norrmejeriers beräkningar kan det egna alternativet motsvara ungefär hälften så mycket, 2 000 ton.

Hur snabbt det går beror lite på lanseringarna men jag skulle kunna tänka mig att vi når maxkapacitet om tre år, säger Norrmejerier vd Anders Fredriksson till Fri Köpenskap.

Och 2 000 ton är ingen liten siffra när det gäller ost. Jämförelsevis ligger den svenska konsumtionen av herrgårdsost enligt Anders Fredriksson på runt 10 000 ton per år och produktionen av Norrmejeriers kända Västerbottensost uppgår till 2 500 ton per år.

Många kategorier inom mejeri sjunger, inte minst mjölkkonsumtionen. Men just ostar i allmänhet och den här typen av matlagningsost i synnerhet har en väldigt stark tillväxt. Därför känns det särskilt kul att kunna presentera den här satsningen för våra norrländska bönder, säger Anders Fredriksson.

Läs också: Konstnärlig mjölk

Vid full produktion beräknas satsningen öka Norrmejeriers nettoomsättning med omkring 100 miljoner kronor eller fem procent totalt. Men tillverkningsmetoden för grillost skiljer sig avsevärt mot vanligt ost och därför avsätter Norrmejerier 1 000 kvadratmeter till en helt ny avdelning som kommer att sysselsätta tolv personer per skift, som inledningsvis kommer att vara två till antalet.

För att få rätt konsistens och för att osten ska kunna grillas utan att smälta behöver den kokas. Men det är inte bara ystningsprocessen som skiljer sig utan även saltlaken, bitningen och förpackningen. Därför väljer vi att göra ett separat mejeri men under samma tak vid vårt mejeri i Umeå. Det blir en helt ny vitzon på omkring 800 kvadratmeter plus efterutrustning och paketering.

Utrustningen beställs nu, bland annat från Cypern, och därefter väntar några månader av ombyggnationer. De första ostarna ska lanseras i butik under vecka 38 i mitten av september 2020.

En stor fördel med den här osten är att den bara tar tre dagar att tillverka men har en hållbarhet på 12 månader. Vi kan med andra ord både tillverka osten för snabb omsättning eller producera den under våren när mjölkinvägningen är som störst – och sedan lagra den.

Halloumiosten tillverkas av både ko-, get- och fårmjölk men Anders Fredriksson försäkrar att deras alternativa produkt från 100 procent norrländsk komjölk inte kommer att göra konsumenterna besvikna.

– Vår ostmästare har spenderat hela hösten med att ta fram produkten i köksmiljö så vi vet hur den kommer att smaka. Den smakar som en jättegod halloumiost med samma konsistens, konstaterar Anders Fredriksson.

Mer om: halloumi | Ica | Norrmejerier
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Vivino backar – halvvägs

Sveriges Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Veg of Lund rullar ut konceptförsäljningsbil

Arla nästan klar med växtdryck

Cargill satsar på köttersättning

Bagerierna som säljer flest semlor

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

De är Sveriges grönaste varumärken

Första baren helt klädd i papper

Peckas nyemitterar igen

Samtidigt avgår företagets vd.

Laktosfritt dubblar Arlas brittiska export

Steffo Törnqvist och matkooperativ i samarbete

Norsk lax ökar sitt klimatavtryck

Miljardaffär i USA efter mejerikonkurs

Max grundare instiftar stort livsmedelspris

Marknadsdomstolen stoppar stor grossistaffär

Net Trading Group tappar i styrelsen

Postnord säljer dagligvarulogistiken

Dryckesbranschen gör gemensam sak för klimatet

Systembolaget stämmer danska vinappen Vivino

Arlas vinst ökade marginellt

Nestlé satsar på vegansk tonfisk

Ökad nötslakt och minskad mjölkproduktion

Plast på kartong ett minne blott?

Vinpriset sjunker globalt

Första förpackningsfria butiken till Stockholm

Fiskeriet bygger egen säljkår

17 av 21 olivoljor höll inte måttet

Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

Single-malt veteran i nya kläder

Havredrycksbolag först ut i Uppsala

Vinstökning för Atria – uppåt för kyckling och convenience

Absolut vodka-ägare sänker prognos efter coronoviruset

Ciderguru till Sverige – intresset bland odlarna ökar

Ökad förlust för Peckas naturodlingar – nytt växthus belastar resultatet

Fodi i konkurs: ”Kunde inte trolla med knäna längre”

Sjöstrand Coffee startar försäljning till 8 länder via Amazon

Se alla Företagens egna nyheter

Protego Gummimagneter från Larko

Mobil CIP enhet från INOXPA.

Vad krävs för framgångsrika automationslösningar?

Du kan snabbt och enkelt se att muttrarna är rätt monterade!

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Microspot-lysdioder för exakta utvärderingar!

ebm-papst deltar med två montrar på mässan Mostra Convegno

Teltek expanderar

Sätt pris på dina produkter med METO-prismärkningspistoler

INOXPA hygieniska centrifugalpumpar.

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Värmeåtervinning av tryckluft genom unika ERU

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Framtidens plastpallsystem ger unika fördelar

ICA Maxi Stormarknad i Västervik byter till CO2

Miljöklassindelning underlättar rätt val av fläkt

ebm-papst EC-fläktar i kompakta högeffektugnar

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

En kyllösning som ett steg i FN:s klimatrapport för 2030

BITO får fin utmärkelse för ny transportlåda

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Ica Supermarket Brunflo får hållbar kyla

Fatpump i hygieniskt utförande

Hjälp med tryckluftsutvärdering - Ingersoll Rand

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Sänd till en kollega

0.156