23948sdkhjf

Ny handlingsplan för livsmedelsstrategin – LRF kritiska

Regeringen har fattat beslut om en ny handlingsplan för livsmedelsstrategin vilket innebär satsningar på 122 miljoner kronor årligen fram till och med 2025 samt ytterligare satsningar på totalt 114 miljoner kronor under 2020.

– Jag är stolt över att den nya handlingsplanen tar ett samlat grepp där hela livsmedelskedjan ingår, med en ökad svensk livsmedelsproduktion i centrum. Detta är en långsiktig satsning som ska leda till fler jobb över hela landet och en ökad tillväxt, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), i en kommentar.

Alla är dock inte nöjda med den nya handlingsplanen. Lantbrukarnas Riksförbund anser att planen, även om den lyfter fram många viktiga områden, tar sikte på för långsiktiga mål och missar de kortsiktiga samt att den är för liten - i praktiken halverad.

– Regeringen och samarbetspartierna har i Januariavtalet utlovat ett kraftfullt bondepaket. Men det som presenteras i dag är allt annat än kraftfullt. Två och ett halvt år har gått sedan riksdagen klubbande den nationella livsmedelsstrategin och fortfarande märker våra medlemmar inget av den på gårdarna. Två och ett halvt år senare fortsätter svensk livsmedelsproduktion att minska inom många områden, säger Palle Borgström, förbundsordförande i Lantbrukarnas Riksförbund i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11