23948sdkhjf

Svenskt veganostföretag tar in 34 miljoner

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Flera stora investerare tror på växtbaserad ost.

För nästan ett år sedan startade food tech-bolaget Noquo Foods upp sin verksamhet med ett mål om att ta fram en ny vegansk ost. Sedan dess har företaget bland annat startat upp sitt labb i Södertälje, anställd två forskare, utvecklat nya prototyper samt tagit in mer kapital.

Läs också: De vill återuppfinna osten – helt utan mjölk

Nu vill Noquo Foods expandera och tar in nytt kapital om 34 miljoner kronor för att vidare kunna utvecklas.

– Vi har under vårt första år byggt upp grunden till bolaget, värderat marknaden och åkt runt och träffat allt och alla, och nu är det dags att ta in mer kapital säger Sorosh Tavakoli vd och medgrundare av Noquo Foods.

Totalt är det 10 investerare som tillsammans lägger 34 miljoner kronor i en investeringsrunda. Bland investerarna återfinns bland annat Astanor Ventures, en av de största investerarna i insektsbaserad mat. Med på tåget är även riskkapitalbolagen Creandum och Northzone som investerat i bland annat Spotify, Klarna och Izettle, båda företag som fram tills nu inte investerat i livsmedel förut. Även Henry Asanto, vd på Mondenissin Group, ägare av Quorn och svenska Kale United är med på ett hörn.

– Det känns som ett riktigt dreamteam att ha med sig, säger Sorosh Tavakoli.

Noquo Foods har några prototyper på gång av diverse sorters ost med primärt fokus på dels en smältbar, en hyvlingsbar och fetaliknande ost. Enligt Sorosh Tavakoli jobbar de heller inte med nötter på grund av det höga priset och de vill nå ut till en bred marknad.

– Vi tittar mycket på fermentering och även en hel depå olika sorters baljväxter, säger han.

Det nya kapitalet ska nu främst gå till forskning och utveckling men det kommer att ta ett tag till innan produkterna hamnar på marknaden.

– Det är riktigt, riktigt svårt att göra ost utan animalisk mjölk. Det är mycket som måste fungera. Förutom smak ska osten kunna smälta och inte bara förvandlas till en vätska, för att sen kunna stelna igen.

En annan stor utmaning är att Noquo Foods nu också behöver utöka sitt forskarteam, vilket inte bara är en fråga om kapital.

– Det är en utmaning att få tag på rätt kompetens då många som har rätt utbildning dras till läkemedel och inte livsmedel, säger Sorosh Tavakoli.

Mer om: Noquo Foods
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Doggy får nya ägare – köps av branschjätte

Ny alkoholfri öl till dumplings

På nytt jobb
Ny ekonomidirektör för Arlakoncernen – ”enastående ung ledare”

På nytt jobb
Han blir ny försäljningsdirektör hos Löfbergs

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Ingelsta Kalkon stänger tre av fem butiker

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Paulig bygger ut sitt lager och förlänger hyresavtalet

Index: Coronaledarskapet påverkar medarbetarnas lojalitet

Digital kunskapsbank om hygien på arbetsplatsen

Undersökning: Små leverantörer fortfarande utestängda under coronakrisen

På nytt jobb
Hon ska stärka kommunikationen hos Orkla Sverige

Ny pall av återvunnen plast för Systembolaget

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Carlsberg introducerar ”pladdling”

Ny certifieringsstandard för växtbaserade livsmedel

Bayn köper godisföretaget Tweek för 45 miljoner

På nytt jobb
Löfbergs vd går till HK Scan

Midsona köper Gainomax

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Öljätten flyttar in ett år tidigare än planerat

Sju av tio livsmedelsföretag är pessimistiska inför sommaren

Ica och Skånemejerier i klimatprojekt om alger i foder till kor

Ägarskifte i Green Sales Distributions

Äkta vara: ”Industriella påhitt” i vegokorven

Kinas havsmatsaptit har kraschat efter coronalarm

Klassisk brittisk fotbollsklubb samarbetar med Quorn

Förtroendet för svensk livsmedelsförsörjning sviktar

Plastbantar kvarg

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Veg of Lund startar försäljning i Kina

På nytt jobb
Lars Appelqvist vice ordförande i europeisk branschorganisation

Fazer testar reaktionerna på ny havrechoklad

1

Ny wellpappbox för fryst och kylt

Ny kokosdryck ska smaka som mellanmjölk

Svensk kvarg på export till Frankrike

Nytt kafferosteri till Sickla

Se alla Företagens egna nyheter

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Glad Sommar önskar Lagafors!

25 000 kvm automatiserat och robotiserat kyl- och fryslager

Teltek C80 Combo – Specialanpassad för torrvaror

JAX utbildning: Smörjmedel och Smörjmedelsteknik, del 2

Fatpump i hygieniskt utförande

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Mirit Glas erbjudar Härdat glas

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Färdigmonterade pumpaggregat

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Modulär elektronisk säkring för 24V DC

KIPP önskar

Schmersals säkerhetsljusridåer med Bluetooth® interface

INOXPA omrörare och mixer.

Lasersvetsning av plast

JAX Smörjmedel och Smörjmedelsteknik

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Lenze webcast onsdag 10 juni om Digital Engineering

Eurofins bidrar till storskalig testning av COVID-19

Öka effektiviteten i biogas-processen

​Hydroscand utökar sortimentet inom bevattning

Tekniskt glas tillgänglig från Mirit Glas

Fatpump i hygieniskt utförande

Mer återvinning ser inte helt mörkt ut

Sänd till en kollega

0.125