23948sdkhjf

Svenskt veganostföretag tar in 34 miljoner

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Flera stora investerare tror på växtbaserad ost.

För nästan ett år sedan startade food tech-bolaget Noquo Foods upp sin verksamhet med ett mål om att ta fram en ny vegansk ost. Sedan dess har företaget bland annat startat upp sitt labb i Södertälje, anställd två forskare, utvecklat nya prototyper samt tagit in mer kapital.

Läs också: De vill återuppfinna osten – helt utan mjölk

Nu vill Noquo Foods expandera och tar in nytt kapital om 34 miljoner kronor för att vidare kunna utvecklas.

– Vi har under vårt första år byggt upp grunden till bolaget, värderat marknaden och åkt runt och träffat allt och alla, och nu är det dags att ta in mer kapital säger Sorosh Tavakoli vd och medgrundare av Noquo Foods.

Totalt är det 10 investerare som tillsammans lägger 34 miljoner kronor i en investeringsrunda. Bland investerarna återfinns bland annat Astanor Ventures, en av de största investerarna i insektsbaserad mat. Med på tåget är även riskkapitalbolagen Creandum och Northzone som investerat i bland annat Spotify, Klarna och Izettle, båda företag som fram tills nu inte investerat i livsmedel förut. Även Henry Asanto, vd på Mondenissin Group, ägare av Quorn och svenska Kale United är med på ett hörn.

– Det känns som ett riktigt dreamteam att ha med sig, säger Sorosh Tavakoli.

Noquo Foods har några prototyper på gång av diverse sorters ost med primärt fokus på dels en smältbar, en hyvlingsbar och fetaliknande ost. Enligt Sorosh Tavakoli jobbar de heller inte med nötter på grund av det höga priset och de vill nå ut till en bred marknad.

– Vi tittar mycket på fermentering och även en hel depå olika sorters baljväxter, säger han.

Det nya kapitalet ska nu främst gå till forskning och utveckling men det kommer att ta ett tag till innan produkterna hamnar på marknaden.

– Det är riktigt, riktigt svårt att göra ost utan animalisk mjölk. Det är mycket som måste fungera. Förutom smak ska osten kunna smälta och inte bara förvandlas till en vätska, för att sen kunna stelna igen.

En annan stor utmaning är att Noquo Foods nu också behöver utöka sitt forskarteam, vilket inte bara är en fråga om kapital.

– Det är en utmaning att få tag på rätt kompetens då många som har rätt utbildning dras till läkemedel och inte livsmedel, säger Sorosh Tavakoli.

Mer om: Noquo Foods
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fontana i stort samarbete med Norrmejerier

Lanserar svensk Grilloumi och dubblar Icas volymer.

Stabil tillväxt för Olvi

Fortsatt höga halter i Östersjölax – men på väg ner

Svenska honungsbin ökar i värde

På nytt jobb
Löfbergs vd invald i europeisk branschorganisation

Rootfruit: ökad försäljning – nollresultat i fjärde kvartalet

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ikea försvann – då gick livsmedelsföretaget i konkurs

Garant plastbantar 20 ton

Kopparbergs: Lägre resultat men framgång för Pink Gin

Ökad omsättning – men förlust för Veg of Lund

Livsmedelsjättar vinstvarnar i spåren av coronaviruset

Pepsi köper snacksförsäljare för 7 miljarder

Något lägre resultat än väntat för Lerøy

Svenskt Sigill på silvernivå i global standard

Matsvinnet från butiker tre gånger så stort

Ny mätmetod gav dramatisk ökning.

Veg of Lund rullar ut konceptförsäljningsbil

Vivino backar – halvvägs

Sveriges Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Arla nästan klar med växtdryck

Cargill satsar på köttersättning

De är Sveriges grönaste varumärken

Bagerierna som säljer flest semlor

Första baren helt klädd i papper

Peckas nyemitterar igen

Samtidigt avgår företagets vd.

Laktosfritt dubblar Arlas brittiska export

Norsk lax ökar sitt klimatavtryck

Miljardaffär i USA efter mejerikonkurs

Marknadsdomstolen stoppar stor grossistaffär

Max grundare instiftar stort livsmedelspris

Net Trading Group tappar i styrelsen

Dryckesbranschen gör gemensam sak för klimatet

Arlas vinst ökade marginellt

Systembolaget stämmer danska vinappen Vivino

Ökad nötslakt och minskad mjölkproduktion

Nestlé satsar på vegansk tonfisk

Plast på kartong ett minne blott?

Se alla Företagens egna nyheter

Många fördelar med PLC-styrt Building Management System (BMS

Träffa AxFlow på Underhållsmässan i Göteborg

Hur kan RFID öka din konkurrenskraft?

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

Gör 2020 till året för smart tillverkning!

Träffa oss på Underhållsmässan i Göteborg

Nytt samarbete mellan HMS Networks och Wexoe AB

Protego Gummimagneter från Larko

Mobil CIP enhet från INOXPA.

Vad krävs för framgångsrika automationslösningar?

Du kan snabbt och enkelt se att muttrarna är rätt monterade!

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Microspot-lysdioder för exakta utvärderingar!

ebm-papst deltar med två montrar på mässan Mostra Convegno

Teltek expanderar

Sätt pris på dina produkter med METO-prismärkningspistoler

INOXPA hygieniska centrifugalpumpar.

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Värmeåtervinning av tryckluft genom unika ERU

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Framtidens plastpallsystem ger unika fördelar

ICA Maxi Stormarknad i Västervik byter till CO2

Miljöklassindelning underlättar rätt val av fläkt

ebm-papst EC-fläktar i kompakta högeffektugnar

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Sänd till en kollega

0.125