23948sdkhjf

Svenskt veganostföretag tar in 34 miljoner

Flera stora investerare tror på växtbaserad ost.

För nästan ett år sedan startade food tech-bolaget Noquo Foods upp sin verksamhet med ett mål om att ta fram en ny vegansk ost. Sedan dess har företaget bland annat startat upp sitt labb i Södertälje, anställd två forskare, utvecklat nya prototyper samt tagit in mer kapital.

Läs också: De vill återuppfinna osten – helt utan mjölk

Nu vill Noquo Foods expandera och tar in nytt kapital om 34 miljoner kronor för att vidare kunna utvecklas.

– Vi har under vårt första år byggt upp grunden till bolaget, värderat marknaden och åkt runt och träffat allt och alla, och nu är det dags att ta in mer kapital säger Sorosh Tavakoli vd och medgrundare av Noquo Foods.

Totalt är det 10 investerare som tillsammans lägger 34 miljoner kronor i en investeringsrunda. Bland investerarna återfinns bland annat Astanor Ventures, en av de största investerarna i insektsbaserad mat. Med på tåget är även riskkapitalbolagen Creandum och Northzone som investerat i bland annat Spotify, Klarna och Izettle, båda företag som fram tills nu inte investerat i livsmedel förut. Även Henry Asanto, vd på Mondenissin Group, ägare av Quorn och svenska Kale United är med på ett hörn.

– Det känns som ett riktigt dreamteam att ha med sig, säger Sorosh Tavakoli.

Noquo Foods har några prototyper på gång av diverse sorters ost med primärt fokus på dels en smältbar, en hyvlingsbar och fetaliknande ost. Enligt Sorosh Tavakoli jobbar de heller inte med nötter på grund av det höga priset och de vill nå ut till en bred marknad.

– Vi tittar mycket på fermentering och även en hel depå olika sorters baljväxter, säger han.

Det nya kapitalet ska nu främst gå till forskning och utveckling men det kommer att ta ett tag till innan produkterna hamnar på marknaden.

– Det är riktigt, riktigt svårt att göra ost utan animalisk mjölk. Det är mycket som måste fungera. Förutom smak ska osten kunna smälta och inte bara förvandlas till en vätska, för att sen kunna stelna igen.

En annan stor utmaning är att Noquo Foods nu också behöver utöka sitt forskarteam, vilket inte bara är en fråga om kapital.

– Det är en utmaning att få tag på rätt kompetens då många som har rätt utbildning dras till läkemedel och inte livsmedel, säger Sorosh Tavakoli.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094