23948sdkhjf

Entreprenörer pitchade idéer – prisades av Coop

En alg som minskar kornas metangasutsläpp med 80 procent och förpackningar som inte behöver bäst före-datum. Det var några av idéerna som pitchades.

Som en tjuvtitt i det kommande Bloomer-projektet bjöd Coop, Norrsken och Sweden Food Tech förra veckan in till en kväll där några av de ansökande pitchade sina idéer. Under 90 sekunder fick de presentera sina företag.

Läs också: Coop ska hjälpa matentreprenörer att blomma

10 procent av hela världens matsvinn kommer från dålig hantering av bäst före datum. Forskning visar att två dagars extra hållbarhet på hyllan kan rädda 50 procent av svinnet i butikerna och 60 procent av svinnet i hemmet, berättade Erik Mansson hos Innoscentia.

Genom ett speciellt bläck som reagerar på gaser i maten har de tagit fram förpackningar som går från grönt till rött när maten blir dålig på riktigt.

Dagens system med bäst före datum har faktiskt passerat sitt bäst före datum.

Leo Wezelius, hos Volta Greentech fick flest röster av åhörarna och tog därmed hem priset som kvällens pichare.

Läs också: Efter stormen mot Coop – rörde sig om 20 konton

Vi ser det som vårt största kall att upplysa befolkningen att mer än 5 procent av alla växthusgaser i världen kommer från kors pruttande och rapande av metangaser. Korna kommer inte försvinna det närmaste taget, så vad kan vi göra?

Företaget har hittat ett sätt att i stor skala producera en alg som blockerar 80 procent av kornas metangasutsläpp bara genom att tillsätta 1 procent av algen i dieten.

Vi har nu skalat upp vårt labb på Kungsholmen så att vi kan förse de stora produktionerna på västkusten. Vi samarbetar med några av de största företagen inom svenskt lantbruk, säger Leo Wezelius.

Coops vd Magnus Johansson hyllar innovationsplattformen Bloomer som han tror kommer att resultera i många skarpa pilottester. Läs mer om det här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11