23948sdkhjf

Personalbrist kan bli slutet för slakteriet

Trots stor efterfrågan och långa slaktköer.

– Det är en fruktansvärd kris och vi har en stor brist på människor helt enkelt, det säger Patrik Strömdahl som sedan 2013 drivit slakteriet Strömdahla tillsammans med Therese Strömdahl.

Strömdahla har sedan starten blivit populära och deras produkter säljs idag på bland annat Coop, Ica och restauranger i Norrland men på grund av personalbrist kan de inte hålla uppe produktionen och slaktköerna är i nuläget långa.

Enligt Patrik Strömdahl skulle slakteriet behöva tio anställda men i nuläget är de, med honom själv och frun Therese sju stycken. En av dessa anställda har beslutat att återvända till sitt hemland och två till ska snart återvända till en annan bransch varpå endast paret Strömdahl och en till anställd till blir kvar. Blir det ingen ändring den närmaste månaden säger Patrik Strömdahl att risken är stor att de får lägga ner verksamheten.

Enligt Patrik Strömdahl råder det ingen brist på intresserade och de har fått in flera ansökningar när de sökt. Problemet är att det saknas resurser för att bekosta utbildningen, men varken arbetsförmedlingen eller länsstyrelsen vill dock bidra med pengar till utbildning av de sökande.

– Stöd ska enligt livsmedelsstrategin utges till branschen för de som står längst bort från arbetsmarknaden, men de kan inte alltid ta de här jobben och det går inte att få stöd till de som är friska och som står närmare marknaden, säger Patrik Strömdahl.

Att utbilda en slaktare kostar ungefär 1,5 miljoner per person och det tar nästan tre år innan den personen kan vara helt självgående. Tidigare fanns det en livsmedelsutbildning på gymnasienivå i Umeå men den lades ner 2016.

– Det är konstigt att en universitetsstad som Umeå inte kan utbilda mer personer i en bransch som skriker efter personal. Jag har till och med erbjudit mig att göra om min verksamhet till ett skolslakteri men har inte fått gehör för det, säger Patrik Strömdahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094