23948sdkhjf

Ciderguru till Sverige – intresset bland odlarna ökar

Cidern är på framfart i Sverige. Det tar Skånska drycker fasta på och har bjudit in en av Storbritanniens ledande ciderprofiler till festivalen i mars.

Gabe Cook, verksam i Herefordshire och känd som ”The Ciderologist”, har ägnat sitt yrkesliv åt att sälja och producera hantverkscider och att föreläsa om utvecklingen på ciderfronten.

– Vi är stolta att Gabe kommer till festivalen. Cider har betytt mycket för besöksnäringen i Herefordshire och där finns mycket att lära och inspireras av, säger Anna Lind Lewin, en av arrangörerna till den lokala festivalen Skånska Drycker som hålls den 21 mars på Folk Mat och Möten i Malmö.

Gabe Cooks öppna föreläsning ”The Global Cider Revolution” börjar klockan 19.

Det dricks allt mer cider i Sverige. Systembolagets ciderförsäljning ökade det sista kvartalet 2019 med 7,3 procent jämfört med motsvarande period förra året. Det ökade intresset avspeglar sig också i hantverksledet.

– Intresset för cider jäser i Sverige! Fler och fler odlare och dryckesproducenter ger sig på att utveckla egen cider, och runt om i landet planterar vi för fullt nya lämpliga äppelsorter, berättar trädgårdsmästaren John Taylor som själv startat cidertillverkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062