23948sdkhjf

Kampradpengar bäddar för världens hållbaraste laxodling

Familjen Kamprads stiftelse satsar 15 miiljoner kronor på att möjliggöra mer hållbara laxodlingar. Pengarna ska användas till att bygga en ny och större forsknings- och utvecklingsanläggning i Sotenäs på den svenska västkusten. En anläggning som i sin tur ska lägga grunden för en kommersiell odling i Kungshamn.

− Vi vill kunna bygga en anläggning för att producera världens bästa och hållbaraste lax. Det här projektet ger möjligheten att ta fram den teknologi som krävs för att klara det, säger Joel Oresten, grundare av Smögenlax AB.

Det är Göteborgs universitet, IVL Svenska miljöinstitutet, Innovatum, SLU och Smögenlax AB som tillsammmans tilldelas miljonerna inom ramen för projektet AkvaCirkulär, som går ut på att genom forskning och utveckling utveckla ett system för odling av fisk i saltvatten och kalla temperaturer.

Att utveckla vattenbruk i världsklass ligger i linje med den nationella livsmedelsstrategin och den maritima strategin. Ett ökat vattenbruk kan bidra till att uppfylla flera av de globala målen inom Agenda 2030 och ge andra positiva effekter som ökad självförsörjningsgrad, landsbygdsutveckling och en växande blå ekonomi.

− Det här projektet är betydelsefullt för branschens framtid. En viktig pusselbit är miljötillståndet för Smögenlax utökade verksamhet som vi med spänning väntar på. Förhoppningsvis får vi ett positivt besked som kan leda till att fler odlingar kommer igång, säger Lillemor Lindberg, maritim innovationsledare på Innovatum.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141