23948sdkhjf

Axel Johnson satsar på lupinprotein

Axel Johnsons investeringsbolag Novax satsar på alternativa proteiner och som en del i detta investerar de nu i det tyska bolaget Prolupin.

Läs också: Gårdsmejeri lägger ner

Prolupin grundades 2010 i Bremen som en spin-off utifrån över 20 års forskning på Fraunhofer Institute och har som affärsidé att förädla protein ur lupiner. Företaget säljer både produkter som insatsvara till andra producenter men tillverkar även egna växtbaserade mejeriprodukter. Utbudet omfattar idag bland annat växtbaserad yoghurt, glass och mjölkdryck på den tyska marknaden. Under 2019 omsatte Prolupin cirka 6 miljoner euro.

Tillsammans med belgiska Capricorn Partners Sustainable Chemistry Fund investerar Novax nu totalt 14 miljoner euro i tillväxtkapital.

– Prolupin är Novax första investering i det stora skiftet mot en ökad andel vegetabiliska proteiner, där vi ser en snabbt ökande efterfrågan. Som en del av Axel Johnson är det naturligt att Food är en av våra fokussektorer där vi med kunskap, erfarenhet och långsiktighet vill vara den mest relevanta partnern för ledande bolag och entreprenörer, säger Joakim Skarborg, vd på Novax i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093