23948sdkhjf

Största varselmånaden i historien

Hälften av Sveriges små- och medelstora företag riskerar att behöva säga upp personal i närtid. Samtidigt registrerades historiskt höga varselantal hos Arbetsförmedlingen under mars månad. 

Mellan den 18 och 24 mars genomförde Vismas Affärsbarometer en undersökning som mäter framtidstro bland små och medelstora företag.

Under de nio år som vi har undersökt framtidsutsikterna bland svenska företag har vi aldrig sett något liknande. Nedgången i framtidstro är massiv och sträcker sig över hela landet och över i stort sett alla branscher, säger Henrik Salwén, vd för Visma advantage i ett pressmeddelande.

I Vismas affärsbarometer deltog 1 538 små- och medelstora företag. Bland dessa uppger 44 procent att någon form av lönebidrag är den viktigaste åtgärden från statens sida för att motverka krisen. 21 procent ser i stället anstånd med skatter som mest angeläget, medan drygt 8 procent vill ha hjälp med antingen kortfristiga lån eller någon annan form av finansieringslösning. 27 procent av företagen vill dock helst se andra åtgärder.

Av de små- och medelstora företag som deltog i undersökningen meddelar 9 av 10 att de påverkas negativt av coronakrisen och hälften riskerar att behöva säga upp medarbetare under den närmaste tiden. Majoriteten av företagen, 56 procent, har ännu inte vidtagit några generella åtgärder för att motverka att verksamheten skadas, medan drygt 29 procent redan har fattat beslut om åtgärder som är kopplade till företagets personal. Endast 11 procent av företagen har fått nya affärsmöjligheter som en följd av krisen.

Att läget är pressat bekräftas av Arbetsförmedlingen som också märker av den ovanliga situationen. Den 30 mars var det sammantaget 36 800 personer som varslats om uppsägning under den gångna månaden. Under mars månad 2019 var antalet varslade personer 3 292.

Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad. Vi ser nu också en spridning till transport och handel. Hittills har flest personer varslats om uppsägning inom hotell och restaurang, bemanning samt besöksnäring, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande. 

De månader som historiskt sett haft högst varselantal var november 1992 med 22 200 berörda och november 2008 då 19 900 personer varslades om uppsägning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078