23948sdkhjf

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

När coronautbrottet tog fart i Sverige och i Norge var många grossister, butiker och producenter oroliga för att försäljning och export av norsk sjömat skulle minska. Den står nämligen för över 50 procent av konsumtionen av sjömat i Sverige.

Läs också: De lanserar frysta fiskköttbullar

Och covid-19 har påverkat, men inte som väntat.

– Vi trodde att den uppbunkring av fryst fisk som vi såg för tre veckor sedan skulle innebära att folk sparade hemma i händelse av sämre tider, men så har det inte blivit. Det vi kan se är att konsumenterna bunkrar, äter upp och sedan kommer tillbaka för att bunkra ännu mer, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef för Norges Sjömatråd till Food Supplys systertidning Fri Köpenskap.

Nästan 90 procent av all vit fisk som konsumeras i Sverige är fryst. Därutöver finns bland annat ett brett utbud av skaldjur, panerad fisk som exempelvis fiskpinnar och så klart storsäljaren frysta laxfiléer.

– När det gäller det frysta sortimentet av norsk sjömat har försäljningen ökat mellan 20 och 40 procent de senaste veckorna, men det är inte det som är den stora överraskningen, konstaterar Sigmund Bjørgo.

Läs också: Kvalitetsfiskgruppen byter namn

När det gäller färsk sjömat trodde Sigmund Bjørgo kanske till och med att försäljningen skulle minska en aning jämfört med föregående år. Men så har det alltså inte blivit. På den färska sidan består konsumtionen till största delen av lax.

– Exporten av färsk fisk till Sverige har ökat i mars. Under förra veckan ökade laxfilé med 144 procent. Hel färsk lax ökade också med 22 procent. Vi vet att vissa kedjor körde kampanjer men det kan inte förklara hela ökningen, konstaterar Sigmund Bjørgo.

Inte heller kan det förklaras med att en större andel av matkronan läggs i dagligvaruhandeln, eftersom de norska producenterna också levererar till restaurangerna.

– Försäljningen till hela food service-delen har störtdykt men den totala exporten av norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan. Dagligvaruhandeln har alltså med råge överstigit allt tapp i restaurangerna. Det såg jag verkligen inte komma, säger Sigmund Bjørgo muntert.

Läs också: Nu ökar utbudet av MSC-märkt svensk fisk

Med tanke på att konsumenterna gärna äter färsk lax inom 2-3 dagar tror han heller inte att det har att göra med den stundande påsken.

Nielsens rapport om coronautbrottet visar bland annat att konsumenternas priskänslighet går ned under coronapandemin samtidigt som människor som är hemma i större utsträckning lägger mer tid på matlagning. Priset och tidsaspekten har ju pekats ut som de två största utmaningarna för fiskförsäljningen. Kan förklaringen finnas där?

– Ja, det tror jag absolut kan vara förklaringar båda två. Det kan dessutom kombineras med att exportpriserna från Norge gått ned en aning vilket visar sig i priserna för konsumenterna. Det ska bli väldigt intressant att se om försäljningen håller i sig under påsken, som är en viktig försäljningshögtid för sjömat i Sverige.

Många svenska dagligvarugrossister och butiker har undrat om hur branschen kan påverkas av Norges hårda hantering av corona, exempelvis att alla skolor, inklusive förskolor, hålls stängda. Det finns ingen anledning för oro, menar Sigmund Bjørgo

I Norge klassificeras sjömatsindustrin som samhällsviktig funktion vilket innebär att barnen barnen får gå i skola och förskola ändå. Alla producenter jag pratat med producerar för full maskin.

Mer om: fisk
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Orkla lanserar lättåtervunnen skål

Pändy ger synergier för Bayn som vill förvärva mer

Gateau öppnar nytt – på nätet

Siljans Chark i konkurs

Energidryck tar järnvägen till kunderna

Mathem inviger nytt lager – har fördubblat kapaciteten

De första leveranserna sker i dag.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Rootfruit sänker prognosen på grund av corona

Veg of Lund skiftade försäljningen – omsättningen sjönk med 92 procent

Så gör butikerna med Paolos produkter

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Trots mörka moln – vart fjärde livsmedelsföretag har nyanställt senaste månaden

Plastförpackningar hetare än någonsin – ny förpackningskonferens i Malmö

Paolos produkter bortplockade från Icahyllor

Dessutom avbryter Evanoff Group alla samarbeten med Paolo Roberto.

Coop slutar köpa in Paolos produkter

Hållbarhetscertifierad mat tappar marknadsandelar

Västerbottensost + Max = sant

AI ska minska svinnet i växthuset

Mer handsprit från Spendrups

Behovet av handsprit och desinfektionsmedel är fortfarande stort, inte minst inom hälso- och sjukvården.

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet

Matsmart hittar nya partners i krisen

Frosten slår hårt mot odlarna

Savolax med nya ägare och fördubblat mål

De tar upp kampen efter Gefleortens nedläggning

Anrikt bageri i konkurs

Kraftigt minskad inflation – men priset på mat ökar

Tidigare Bergendahls-chef tar plats i Äkta varas styrelse

Svenskmärknings vd slutar

Blå skyltar för lokalproducerat – gemensamt grepp bland handlare

Så klarade sig Scandi Standard i första kvartalet

Snabbgross med ny skrud i Visby

Rootfruit spår minskad försäljning – men återhämtning i höst

Legendarisk mejeri-vd köper förpackningsföretag

På nytt jobb
Coca-Cola-vd ny vice ordförande på Livsmedelsföretagen

Avsevärt svårare Q2 spås för Corona-bryggaren

Fortsatt minusresultat för Simris Alg

Candy People expanderar över Östersjön

Se alla Företagens egna nyheter

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Ny hygienisk pump från Waukesha Cherry-Burrell

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

Underhåll av tryckluftssystemet livsmedelsindustrin

Nytt samarbete med Hitachi

Fatpump i hygieniskt utförande

Färre lyft, fler aromer

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Mobil Lågtrycksenhet – LWP-M II

Praktiska förpackningar till desinficerande våtservetter

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Lenze webinar idag om framtidssäkra automationssystem

Letar du också efter bra möjligheter? Ta en Gemba-promenad!

Video på en 4-banig Checkvåg

Maskinsäkerhet: Gratis online-utställning och konferenser

NYHET: Wilden SafeGuard fjärrövervakning och varningssystem

Härdat glas - en stark lösning från Mirit Glas

Nyinstallation till Coop i Trollhättan

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Ucrete® CS - nytt innovativt golv till livsmedelsindustrin

Vi på Balluff tar säkerheten på allvar!

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Det är dags att göra smart tillverkning mer produktiv.

Teleskopskenor från KIPP i många olika modeller

Sänd till en kollega

0.173