23948sdkhjf

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

Toalettpapper har sålt som smör i solsken under coronakrisen men även andra varor har ökat i efterfrågan. Knäckebröd är en av dessa kategorier som sålt mer än någonsin tidigare och bland annat Leksands knäckebröd har fått ta in extrapersonal från restaurangbranschen för att säkra produktionen, det skriver Dalarnas Tidningar.

– Vi blev väldigt överraskade, vi vaknade upp en morgon och insåg att det inte blir något påskstopp i år för att vi måste fylla upp lagren, berättar Peter Joon för tidningen.

Lagret är inte tomt, men börjar glesna något och under vecka tolv sålde Leksands knäckebröd 330 ton bröd vilket är 220 ton över budget och ett nytt rekord. Hittills i år ligger försäljningen 450 ton över budget.

Så vad äter man till knäckebröd om inte ett kokt ägg? Det är iallafall mycket som tyder på att så är fallet för många då svenska äggproducenter, redan innan påsk, märkt av en ökning i efterfrågan.

– Vi samlar in statistik en gång i kvartalet så vi har ännu inga siffror, men när vi stämmer av med våra packerier så märkte vi att folk även valt att köpa på sig extra mycket ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg till Food Supply.

Försäljningen till dagligvaruhandeln har ökat, men samtidigt har den även minskat något till restauranger och storkök, vilket har varit en utmaning för packerierna.

– Det har inte varit något produktionsproblem men eftersom produktionen flyttade från restauranger till dagligvarukedjor så blev det lite körigt i logistiken till en början, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

På sikt förväntas försäljningen under påsk minska något då många nu bunkrat upp med ägg och då den svenska självförsörjningsgraden för ägg ligger på hela 97,5 procent finns det inga hot för produktionen just nu. Men det finns en oro för framtiden.

– EU har ett stort fokus på att hålla gränserna öppna för leverans av livsmedel men då det importeras soja från Sydamerika och även från Italien som är hårt drabbat så finns det orosmoment. Vi har avstämningar flera gånger i veckan med packerier och myndigheter och nu är det inga problem men det finns så klart en viss oro, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094