23948sdkhjf

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Toalettpapper har sålt som smör i solsken under coronakrisen men även andra varor har ökat i efterfrågan. Knäckebröd är en av dessa kategorier som sålt mer än någonsin tidigare och bland annat Leksands knäckebröd har fått ta in extrapersonal från restaurangbranschen för att säkra produktionen, det skriver Dalarnas Tidningar.

Läs också: Rekordnotering: i princip alla sålda ägg är svenska

– Vi blev väldigt överraskade, vi vaknade upp en morgon och insåg att det inte blir något påskstopp i år för att vi måste fylla upp lagren, berättar Peter Joon för tidningen.

Lagret är inte tomt, men börjar glesna något och under vecka tolv sålde Leksands knäckebröd 330 ton bröd vilket är 220 ton över budget och ett nytt rekord. Hittills i år ligger försäljningen 450 ton över budget.

Så vad äter man till knäckebröd om inte ett kokt ägg? Det är iallafall mycket som tyder på att så är fallet för många då svenska äggproducenter, redan innan påsk, märkt av en ökning i efterfrågan.

– Vi samlar in statistik en gång i kvartalet så vi har ännu inga siffror, men när vi stämmer av med våra packerier så märkte vi att folk även valt att köpa på sig extra mycket ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg till Food Supply.

Läs också: Svenska Ägg: Det finns en marknad för hönskött

Försäljningen till dagligvaruhandeln har ökat, men samtidigt har den även minskat något till restauranger och storkök, vilket har varit en utmaning för packerierna.

– Det har inte varit något produktionsproblem men eftersom produktionen flyttade från restauranger till dagligvarukedjor så blev det lite körigt i logistiken till en början, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

På sikt förväntas försäljningen under påsk minska något då många nu bunkrat upp med ägg och då den svenska självförsörjningsgraden för ägg ligger på hela 97,5 procent finns det inga hot för produktionen just nu. Men det finns en oro för framtiden.

– EU har ett stort fokus på att hålla gränserna öppna för leverans av livsmedel men då det importeras soja från Sydamerika och även från Italien som är hårt drabbat så finns det orosmoment. Vi har avstämningar flera gånger i veckan med packerier och myndigheter och nu är det inga problem men det finns så klart en viss oro, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Mer om: Svenska Ägg
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Orkla lanserar lättåtervunnen skål

Pändy ger synergier för Bayn som vill förvärva mer

Gateau öppnar nytt – på nätet

Siljans Chark i konkurs

Energidryck tar järnvägen till kunderna

Mathem inviger nytt lager – har fördubblat kapaciteten

De första leveranserna sker i dag.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Rootfruit sänker prognosen på grund av corona

Veg of Lund skiftade försäljningen – omsättningen sjönk med 92 procent

Så gör butikerna med Paolos produkter

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Trots mörka moln – vart fjärde livsmedelsföretag har nyanställt senaste månaden

Plastförpackningar hetare än någonsin – ny förpackningskonferens i Malmö

Paolos produkter bortplockade från Icahyllor

Dessutom avbryter Evanoff Group alla samarbeten med Paolo Roberto.

Coop slutar köpa in Paolos produkter

Hållbarhetscertifierad mat tappar marknadsandelar

Västerbottensost + Max = sant

AI ska minska svinnet i växthuset

Mer handsprit från Spendrups

Behovet av handsprit och desinfektionsmedel är fortfarande stort, inte minst inom hälso- och sjukvården.

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet

Matsmart hittar nya partners i krisen

Frosten slår hårt mot odlarna

Savolax med nya ägare och fördubblat mål

De tar upp kampen efter Gefleortens nedläggning

Anrikt bageri i konkurs

Kraftigt minskad inflation – men priset på mat ökar

Tidigare Bergendahls-chef tar plats i Äkta varas styrelse

Svenskmärknings vd slutar

Blå skyltar för lokalproducerat – gemensamt grepp bland handlare

Så klarade sig Scandi Standard i första kvartalet

Snabbgross med ny skrud i Visby

Rootfruit spår minskad försäljning – men återhämtning i höst

Legendarisk mejeri-vd köper förpackningsföretag

På nytt jobb
Coca-Cola-vd ny vice ordförande på Livsmedelsföretagen

Avsevärt svårare Q2 spås för Corona-bryggaren

Fortsatt minusresultat för Simris Alg

Candy People expanderar över Östersjön

Se alla Företagens egna nyheter

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Ny hygienisk pump från Waukesha Cherry-Burrell

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

Underhåll av tryckluftssystemet livsmedelsindustrin

Nytt samarbete med Hitachi

Fatpump i hygieniskt utförande

Färre lyft, fler aromer

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Mobil Lågtrycksenhet – LWP-M II

Praktiska förpackningar till desinficerande våtservetter

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Lenze webinar idag om framtidssäkra automationssystem

Letar du också efter bra möjligheter? Ta en Gemba-promenad!

Video på en 4-banig Checkvåg

Maskinsäkerhet: Gratis online-utställning och konferenser

NYHET: Wilden SafeGuard fjärrövervakning och varningssystem

Härdat glas - en stark lösning från Mirit Glas

Nyinstallation till Coop i Trollhättan

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Ucrete® CS - nytt innovativt golv till livsmedelsindustrin

Vi på Balluff tar säkerheten på allvar!

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Det är dags att göra smart tillverkning mer produktiv.

Teleskopskenor från KIPP i många olika modeller

Sänd till en kollega

0.125