23948sdkhjf

Corona kan leda till kaffebrist

Den rådande coronaepidemin kan leda till en global brist på kaffe, det rapporterar TT Världslagret är det minsta på två år och det låga kaffepriset har slagit ut flera producenter på grund av dålig lönsamhet.

Läs också: Max byter kaffeleverantör

Nu är skördetiden kommen för Colombia, världens tredje största kaffeproducent, och i maj är det skörd i Brasilien. Även om skörden förväntas bli bra är det en fråga om producenterna bland annat i det till stor del nedstängda Colombia kommer att få arbetskraft i tid.

Samtidigt råder det osäkerhet kring transporterna till Europa vilket gjort att kaffepriset rusat, bara priset på arabicabönan har ökat med drygt 20 procent. Samtidigt som den svenska kronan är väldigt svag.

– Det flaggas för en negativ volymutveckling och kvalitetspåverkan gällande de länder som ska skörda de kommande månaderna. Hamnarna är öppna men fungerar med lägre kapacitet. Vi räknar med förseningar och förskjutningar av leveranser, och det finns också en oro för en potentiell containerbrist, skriver inköpsdirektör Wilhelm Nordquist i ett mejl till TT.

Men Arvid Nordquist tror inte att de kommer att få problem att leverera kaffe de närmaste månaderna, trots de stora orosmolnen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094