23948sdkhjf

Årets första färskpotatis skänks bort till personal i frontlinjen

Årets första frilandsodlade färskpotatis har skördats men istället för att traditionsenligt auktioneras ut till högst bjudande går istället årets första skörd till personalen på S:t Görans sjukhus. 

Potatisen, av sorten Swift, plockades på Bjärehalvön under onsdagen, fyra dagar senare än förra årets premiär.

– När vi satte här i Öllöv i början av mars trodde vi att det kanske var lite väl blött i jorden efter den regniga vintern. Men sedan har det varit torrt och soligt, men kyligt. Swift är en liten rund, fin och trevlig potatis, tycker jag. Bara den kokas på rätt sätt. Ta av den precis innan den är klar och ät med en klick smör, säger Leif Svensson, en av odlarna som skördat potatisen.

Förra året såldes potatisen till Lidl för 2 000 kronor kilot men i år sattes priset till det marknadsmässiga 300 kronor per kilo och köparen blev branschorganisationen Svensk Potatis som sedan skänkte den vidare. 

– Vi paketerar istället den allra första färskpotatisen och skickar de gyllene delikatesserna från Bjäre direkt till personalen på S:t Görans sjukhus. De är guld värda, säger AnnaKarin Hamilton på Svensk Potatis i en kommentar.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078