23948sdkhjf

Ica och Skånemejerier i klimatprojekt om alger i foder till kor

Coop samarbetar redan med Volta Greentech. Nu ska Ica gör detsamma i ett pilotprojekt som ska ta reda på om alger i foder kan minska klimatpåverkan från kor.

– Ica vill öka produktionen av svensk hållbar mat för att möta kundernas efterfrågan. Vi är glada över möjligheten att delta i detta spännande projekt, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica.

Volta Greentech är en svensk start up som utvecklar ett naturligt algbaserat fodertillskott för kor. Företaget var ett av åtta start up-företag som i mars antogs till Coops acceleratorprogram Bloomer.

Nu går Volta Greentech ihop med KLS Uggarps, Skånemejerier och Ica för att undersöka i vilken omfattning ett algbaserat fodertillskott kan minska utsläppen av metan. Studien ska också undersöka och säkerställa kornas välmående, möjligheterna för en storskalig implementation och påverkan på produkterna.

– Att vi nu startar detta gemensamma pilotprojekt är både glädjande och en förutsättning för att ta detta vidare mot storskalig produktion. Vårt algbaserade fodertillskott har stor potential att kraftigt minska växthusgaserna men då måste det finnas en affärsnytta för alla inblandade, säger Fredrik Åkerman, vd på Volta Greentech.

KLS Ugglarps och Skånemejerier ska under projektet testa affärsmodellen och logistiken på gårdarna. Likaså spårbarheten av mjölk- och köttprodukter med lägre klimatpåverkan genom produktionskedjan.

– För oss är det viktigt att det här fodertillskottet är enkelt att hantera på gårdarna och i foderproduktionen, att det fungerar bra för kornas välbefinnande, och att mjölken ska bibehålla samma höga kvalitet, säger Skånemejeriers vd José Antonio Lalanda.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078