23948sdkhjf

Bayn köper godisföretaget Tweek för 45 miljoner

Bayn Europe förvärvar Tweek, som tillverkar sockerreducerat godis, för 45 miljoner kronor plus tilläggsköpeskilling. Bolaget prognostiseras ha nettointäkter och ebit på 61 respektive 7,8 miljoner kronor nästkommande 12 månader.

Det framgår av ett pressmeddelande. 

Tweek har prognostiserade oreviderade nettointäkter och justerad ebit för första och andra kvartalet 2020 på 18,3 miljoner kronor respektive 1,8 miljoner kronor.

Tweek grundades 2016 av Åsa Rosén och Lennart Arvidsson. Bolaget har en total marknadsandel på cirka 30 procent i Sverige på sockerreducerat godis. Bolagets produkter säljs utbrett i hela Sverige och vissa delar av Norden. Grundarna och alla nyckelanställda i Tweek förväntas fortsätta att vara aktiva i Tweek och växa verksamheten och varumärket operativt tillsammans med Bayn.

"Förvärvet av Tweek stärker Bayns marknadsposition till en ledande aktör för sockerreducerade godisprodukter i Europa", skriver bolaget.

Båda bolagen är verksamma inom en kraftigt växande nisch där Bayn historiskt fokuserat på råvaror och nu även livsmedel genom det tidigare förvärvet av Pändy, heter det.

"Förvärvet av Tweek passar utmärkt strategiskt för Bayn, där vi blir en ledande aktör för socker-reducerade godisprodukter i Europa/?/ Historiskt har Tweek varit mycket duktiga på att etablera sig inom dagligvaruhandeln där Pändy istället haft fokus på e handeln. Tillsammans ser vi många betydandesynergieffekter med ökad korsförsäljning i kanalsegmenten och kostnadseffektivisering från sammanslagna system och supply chain-funktioner", skriver Simon Petrén, vice vd på Bayn. 

Förvärvet av Tweek genomförs genom en köpeskilling om 45 miljoner kronor och en tilläggsköpeskilling om 1,5 miljoner aktier i Bayn.

Köpeskillingen ska erläggas i form av cirka 3,6 miljoner nyemitterade aktier i Bayn till ett värde om drygt 16,5 miljoner kronor, motsvarande 4:57 kronor per Bayn-aktie, och i form av kontanter om 28,5 miljoner kronor. Aktiedelen i köpeskillingen kräver emissionsbeslut av extra bolagsstämma i Bayn. 

Bayn har säkerställt en finansieringslösning om cirka 38 miljoner kronor för att kunna genomföra förvärv. Cirka 16,3 miljoner av finansieringen sker genom en riktad emission av cirka 7,0 aktier i Bayn till ett investerarkonsortium som även har tillhandahållit en låneförbindelse till Bayn om 21,7 miljoner. Kursen i denna emission var 2:35 kronor, motsvarande snittkursen den 1 - 14 maj. Aktien handlas på fredagen kring 4:42 kronor. 

Bayn avser att använda cirka 11,6 miljoner kronor av finansieringen för att erlägga köpeskillingen och täcka förvärvskostnaderna. Resterande 26,4 miljoner kronor avses att användas för framtida förvärv i närtid. 

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078