23948sdkhjf

Omfattande coronautbrott på danskt slakteri

I Danmark har coronasmittan spritt sig snabbt i den lilla staden Ringsted på Själland efter att det första larmet kom för snart en vecka sedan. Utbrottet har framförallt drabbat Danish Crowns slakterianläggning i området där det för en vecka sedan konstaterades att tre medarbetare var smittade. Efter det har smittotalen ökat drastiskt till 16 i onsdags, 32 i torsdags, 44 i fredags och nu måndag är det hela 79  som uppges vara smittade enligt TV2 Øst.

På slakteriet med cirka 850 anställda har nu temperaturkontroller införts, även om de danska myndigheterna anser att dessa kontroller inte räcker då inte alla smittade uppvisar förhöjd temperatur. Sundhetsstyrelsen, den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, vill istället se tester med enkla frågor och svar för att kunna utröna vem som potentiellt kan vara smittad.

På slakteriet i Ringsted ska nu 300 anställda testas i ett nytt program framtaget av myndigheterna och därefter ska alla medarbetare testas en gång i veckan under sju veckor framåt.

Som ett resultat av utbrottet har anläggningen som vanligtvis slaktar cirka 35 000 grisar per vecka fått reducera produktionsnivån med hälften och exporten till Kina har tillfälligt stoppats.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.097