23948sdkhjf

Gurkspad + kärnmjölk blir till ny ost med svinnovation

Med en ny metod, så kallad svinnovation kan tusentals ton med mat som annars skulle slängas nu komma till nytta. 

Metoden har utvecklats av Annika Grälls, ansvarig för område mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park, tillsammans med Jesper Lindström vid Vreta Kluster och korthet går den ut på att värdera sidoflöden och spill vid livsmedelsproduktion för att kunna matcha dessa med kompetens och resurser för vidareutveckling av nya produkter.

I ett lyckat pilotprojekt i februari i år testades metoden på Kinda Gurka. Företaget hällde tidigare bort närmare 250 000 liter gurkspad varje år, trots att en analys visar att detta spad innehåller nyttiga bakterier. Genom metoden togs 46 förslag fram där Kinda Gurka valde ut sex förslag för vidareutveckling till konkreta affärscase.

I ett av dessa case blandades gurkspadet med kärnmjölk från Löt Gårdsmejeri, en annan spillprodukt, för att bilda den nya osten "kerno". Produkten blev så pass framgångsrik att stjärnkocken Paul Svensson för närvarande köper upp all ost som produceras för att använda i sin restaurang Paul Taylor Lanthandeln som driver med Tarque Taylor.

– Även om det är en bra story – från sidoflöde till stjärnkockar – är det viktigt att metoden kan användas av andra producenter och förädlare för att minska svinnet genom att göra det säljbart i annan form. Företagen kan göra det på egen hand eller genom samarbeten, säger Annika Grälls i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109