23948sdkhjf

Ica och Dagabs lagerarbetare är redo för strejk

Tidigare i veckan meddelade Handelsanställdas förbund att de tänker ta ut 5 000 av sina medlemmar i strejk den 13 november om motparten Svensk Handel inte går med på kravet om löneförhöjningar.

En av de arbetsplatser som är med på listan över arbetsplatser som riskerar att tas ut i strejk ärr Dagabs lager i Hisings Backa i Göteborg.

– Till en början var det en ganska aggressiv stämning när beskedet om att vi blivit uttagna gick som en löpeld på golvet. Sedan blev det blev mer spänt när vi senare fick höra att Svensk Handel ville se listor på fackanställda och att de hade planer på fortsätta verksamheten med strejkbrytare, säger Mikael Gäfvert, klubbordförande för Handels avdelning på Hisings Backa.

Axfood, som äger Dagab, beklagar det nya strejkvarslet.

– Det är alltid olyckligt om man inte kommer överens i avtalsfrågor. Att just nu, i rådande pandemisituation, riskera att hamna i en konflikt är extra olyckligt. Vi hoppas så klart att parterna ska lyckas nå en överenskommelse, skriver Axfoods pressavdelning i ett mejl som i övrigt hänvisar till Svensk Handel för fler kommentarer.

Svensk Handels vd Karin Johansson har tidigare sagt att hon tycker att det är "djupt oansvarigt att ta till konfliktvapnet mitt i en allvarlig kris".

Mikael Gäfvert menar å andra sidan att det är Svensk Handel som är den oansvariga parten i konflikten.

– Det har gått otroligt bra under corona med en rent explosiv ökning. Att då få höra att vi inte har råd att ges skäliga löner är oansvarigt. Vi har jobbat som aldrig förr och så får vi inget för det, så stämningen är hyfsat arg just nu, säger han.

Jonathan Clarke är klubbordförande för Icas lager i Järfälla som även det är med på listan över arbetsplatser som kan tas ut i strejken. Även han anser att om inte lönekraven accepteras av Svensk Handel är tiden inne för strejk, inte minst som en sympatiåtgärd för de med lägst lön i butik.

– Det är dumt att inte gå med på lönekraven. Vi har många medarbetare i butik som gått genom hela corona och sett till att vi alla har fått mat på bordet och stått bredvid kunder som hostar.

Även Ica väljer att svara på frågor om varslet via mejl:

– Vi hoppas fortfarande att parterna ska hitta en lösning och tycker att det är oansvarigt av facket att varsla mitt i en pandemi när människor mer än någonsin är beroende av en trygg matförsörjning.

Både Jonathan Clarke och Mikael Gäfvert säger att medarbetarna på respektive arbetsplats är redo för att ta striden om det blir strejk.

– Vi är en solklar majoritet av de som befinner sig ute i produktion, det är åtminstone 75 procent som är medlemmar här och det skulle bli direkt smärtsamt om vi gick ut i strejk, säger Mikael Gäfvert.

– Vi går inte ut i strejk för att vi vill utan för att vi måste och blir det strejk så blir det dåligt med frukt och grönt i Ica-butikerna i Stockholmsområdet, vilket är ungefär 300 stycken, säger Jonathan Clarke.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093