23948sdkhjf

intervju med Cloettas vd: "Det finns en enorm potential i lösvikt"

Lösviktsgodis kan vara något av det mest svenska som finns. Årligen äter varje person cirka 15 kilo godis, vilket är mest i världen, men den senaste tiden har utvecklingen gått neråt, inte minst under coronapandemin.

– Det råder väldigt strikta hygienkrav i butik och hälsan har hela tiden varit det viktigaste för oss när det gäller kunder, konsumenter och medarbetare. Samtidigt har Livsmedelsverket sagt att virus inte kan spridas via lösvikt, men det spelar ingen roll då många är oroliga ändå, säger Katarina Tell, vd på Cloetta Sverige.

– Vi har anpassat oss så gott det går i det nya läget, dragit upp lagren för att kunna säkerställa leveranserna vilket också lett till att vi kunna bibehålla en väldigt fin servicegrad. Sedan har vi också sett att vi ökat i den totala godiskategorin i dagligvaruhandeln men då också tappat på impulsköp på flygplatser och tågstationer och liknande.

Katarina Tell har lång erfarenhet från livsmedelsindsutrin från bland annat Findus Sverige och Kraft Heinz och har nu varit på Cloetta i drygtvtvå år, och hon tror på godisets framtid i butikerna.

– På längre sikt så kommer det att komma tillbaka, det finns en enorm potential i lösvikt. Det finns tre trender just nu, individualisering, motvilja mot plastförpackningar och e-handelns tryck på butiker att locka med upplevelser.

Men för att kunna lyckas med detta krävs det uppdateringar och Cloetta satsar nu därför på ett helt nytt butikskoncept, Candy King, som just ska dra konsumenterna till butiken.

– Tanken är att det ska vara en färgsprakande upplevelse för kunden, en 360 graders-upplevelse med ett uppgraderat sortiment som syftar till att bygga hållbar lönsamhet inom lösviktsaffären. Sedan kommer vi introducera start and stop-koncept i alla butiker vilket innebär att det blir ett naturligt kundflöde. Samtidigt kommer det att vara ännu mer hygieniskt än nu där skopan används bara en gång för att sedan rengöras på plats.

Vilka försäljningskanaler är viktiga för er?

– Dagligvaruhandeln är väldigt viktig för oss men även servciehandeln spelar en stor roll i vår försäljning där folk åker tåg eller stannar och tankar. Men en del av det kommer nog att förändras efter corona. Man kommer nog inte resa så mycket som tidigare så vi kommer nog att se ett ändrat konsumentbeteende, säger Katarina Tell och fortsätter:

– Vår ambition är att finnas där våra kunder finns så vi jobbar med andra kanaler som Ikea och liknande. Sedan är digitaliseringen en viktig förflyttning just nu och då vi är en impulskategori så måste vi vara där för att lära oss att förstå den även på nätet, det är en viktig nöt att knäcka.

Katarina Tell

Titel: Vd Cloetta Sverige

Ålder: 50 år 

Familj: Man, hund tre bonusbarn 23, 28 29

Fritidsintressen: God mat och dryck samt vara med min hund i skogen.

Utbildning: Master in food and nutrition Umeå, företagsekonomi Lund

Bakgrund:
Vd för Findus och innan dess managing director på Kraft Heinz

Förebild:
Janne Andersson, förbundskaptenen. Han har en lugn och prestigelöst ledarstil

Bästa beslutet nu:
Jag och min man ska flytta till en lägenhet som är närmare till jobbet.

Förutom det nya konceptet är Cloetta Sverige uppe i en omorganisationsprocess som upptar en stor del av Katarina Tells uppmärksamhet just nu.

– Vi har fyra strategiska prioriteringar. Den första prioriteringen är att växa basen genom att stärka våra varumärken och växa tillsammans med våra befintliga kunder. Den andra prioriteringen är nya kunder och koncept på övriga kanaler. Den tredje strategin är att gå från volym till värdefokus för vår lösviktsgodisaffär. Och den fjärde prioriteringen är att bli ännu mer kostnadseffektiva. Jag är helt övertygad om att när vi fått rätt på den nya organisationen så kommer vi få fokus på vad som är viktigast för framtiden.

Under den här perioden har ni också lagt ner er nötproduktion i Helsingborg, varför togs det beslutet?

– Det var ett helt affärsmässigt beslut. För att ta till vara på tillväxtmöjligheten inom nötsegmentet, behöver vi förbättra vår konkurrenskraft genom att investera mer mot konsumenten. Våra produktionskostnader på fabriken i Helsingborg är dock relativt höga i förhållande till volymerna, trots att arbetarna har gjort ett toppenjobb. Det kommer inte att innebära förändringar för våra produkter, men det är naturligtvis tufft för medarbetarna.

Samtidigt prata många nu om en hälsotrend, hur möter Cloetta den?

– Personligen ser jag det inte så mycket som det inte en trend utan som en förflyttning. Vårt syfte och det vi tror på är "true joy", sann glädje, där ska man kunna njuta på flera plan.Och vi har inom det tagit fram fler produkter utan socker och tillsatser och även utvecklat produkter för veganer. Alla ska kunna äta godis och vi vill bli det bästa konfektionsföretaget som inspirerar till en godare värld.

Tre snabba frågor:

1. Vad har du fokuserat på hittills?
Jag började på Cloetta för två år sedan och  är man ny så börjar resan med att ta fram en vision. Så det har varit, strategiska prioritering, koncept med ny butik och så har vi byggt om hela kontoret också. Sedan fokuserar vi på tillväxten för vår affär med förpackat men även lösviktsgodiset.

2. Vad är viktigast just nu?
Vi har sett över hur organisationen är organiserad, mitt i processen med att ändra det. Då är det jätteviktigt att fortsätta fokusera på vår vision  och våra strategiska prioriteringar.  

3. Vad händer inom 5 år?
Ambitionen är att vi ska vara flera steg närmare att vara det bästa konfektyrföretaget för ett godare Sverige. Vi ska ha ännu mer passionerade och syftesdrivna medarbetare. Och om fem år är det viktigt, inte bara för oss, utan även för konsumenterna att vi jobbar med vårt klimatarbete.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093