23948sdkhjf

Mycorena vann Polarbröds Utstickarpris

För nionde året i rad delade Polarbröd ut sitt Utstickarpris som har till syfte att "uppmärksamma modiga människor och organisationer som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid" och i år gick det priset till Mycorena.

– Vi är extremt glada över att motta Utstickarpriset. Det är ett kvitto på att det vi kämpar för har en stor betydelse för livsmedelsindustrin och att vi bidrar till en hållbar framtid, säger Ebba Fröling, Operativ Chef på Mycorena.

Temat för årets pris var resurseffektivitet och cirkularitet vilket passar väl in på Mycorenas produkt, Promyc, som tillverkas av svinn från bland annat bröd. Både Karin Bodin, koncern-vd på Polarbröd och Ebba Fröling uttryckte under prisutdelningen ett intresse för ett framtida samarbete.

Förutom Mycorena var även Renewcell, som har utvecklat en teknik för att återvinna bomulls- och viskosfibrer, och den brittiska miljöaktivisten Pam Warhurst - mest känd för att ha startat urban farming-organisationen Incredible Edible nominerade att vinna priset.

Det var heller inte säkert att priset skulle delas ut i år överhuvudtaget i år och på grund av den rådande pandemin var den också livesänd på nätet.

– Det var inte självklart att vi skulle dela ut det här priset alls, men sedan kände vi att det här med att sticka ut och uppmuntra modiga människor snarare är något vi måste förstärka nu, säger Karin Bodin.

Juryn bestod  i år av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Polarbrödsgruppens Karin Bodin samt Maja Frankel, generalsekreterare för Friends.

Så lyder juryns motivering:

För att värna planeten och mätta jordens växande befolkning behöver vi ställa om till en resurseffektivare matproduktion med mindre svinn. Dessutom måste vi genomföra ett skifte till mer hållbara proteiner. Årets vinnare är en nytänkare vars innovation hjälper oss med båda utmaningarna. Genom att kombinera fermentering och modern teknologi kan mat som annars skulle gå till spillo användas för att producera ett svampprotein som kan bli en del av en god och nyttig måltid. Årets vinnare utvecklar nya livsmedel på ett resurseffektivt och hållbart sätt, produkter som kan bidra till en bättre värld. 2020 års vinnare av Utstickarpriset är Mycorena.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094