23948sdkhjf

Färre vegetarianer – men veggotrenden ökar

Pratet om den växande veggotrenden kan inte ha undgått någon de senaste åren men enligt senaste Vegobarometern gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Axfood har antalet vegetarianer faktiskt minskat marginellt. Men den vegetariska trenden är starkare än någonsin.

Det som skett visar undersökningen är att dels har antalet veganer ökat något de senaste fem åren som Vegobarometern funnits men framförallt har andelen som äter mer vegetariskt ökat och de som aldrig äter vegetariskt blivit färre. 

Andelen svenskar som äter vegetariskt 2 - 6 gånger i veckan har på fem år ökat från 19 till 29 procent – och andelen som aldrig äter vegetariskt har minskat från 21 till 12 procent. Totalt äter 56 procent av svenskarna vegetariskt minst en dag i veckan.

–  Vi ser en trend där allt fler väljer mer vegetarisk kost utan att för den skull helt överge köttet. Mer växtbaserad kost är positivt både för den egna hälsan och för utvecklingen mot en mer hållbar matkonsumtion med mindre klimatpåverkan, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij i en kommentar.

Det starkaste skälet till de ändrade vanorna uppges vara klimat och miljö, hela 58 procent uppgav det som den främsta anledningen till sin förändrade kosthållning. 27 procent uppgav hälskoskäl som orsak till att de äter mer vegetariskt.

Förändringen mot det vegetariska finns i alla grupper men i barometern framgår det att det framförallt är kvinnor och unga som driver trenden där 10 procent kvinnor uppges vara vegetarianer (4 procent män) och 16 procent unga är det i jämförelse med endast 1 procent av de äldre. Unga drivs dessutom i betydligt större utsträckning av miljöskäl än hälsoskäl i motsats till de äldre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141