23948sdkhjf

Regeringen mer än fördubblar anslagen till livsmedelsforskning

Idag den 17 december Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, och näringsminister Ibrahim Baylan innehållet i regeringens forsknings- och innovationsproposition som anger inriktningen för Sveriges forskningspolitik de kommande fyra åren. Redan nästa år ska nivåerna på forskningen öka med 3,4 miljarder.

Som en del av den kommande satsningen på forskning kommer totalt 380 miljoner kronor att gå till livsmedelsforskning inom ramen för det statliga forskningsrådet Formas. Detta innebär mer än en fördubbling jämfört med tidigare stöd som låg på 97 miljoner kronor för perioden 2017-2020.

"Förutom den grundläggande funktionen att säkra livsmedelsförsörjningen är livsmedelssystemet viktigt för sysselsättning, ekonomisk tillväxt och levande landsbygder, samtidigt som miljömålen nås" går det att bland anant läsa i propositionen.

Den stora satsningen tas emot positivt av branschen.

– Det är med stor glädje vi läser propositionen som tydligt inkluderat livsmedel och därmed Sveriges tredje största industrigren, livsmedelsindustrin. En industri som tillsammans med övriga aktörer i livsmedelsvärdekedjan har en stor potential att bidra till ökad hållbarhet i alla dess tre dimensioner. Nu gäller det att satsningarna utgår från företagens förutsättningar och behov – då kan vi göra skillnad, säger Elisabet Rytter, forskningsansvarig på Livsmedelsföretagen i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078