23948sdkhjf

Systembolaget anmäls till Konkurrensverket

Systembolaget har anmälts av vinimportören Vinonista som anser att beslutet om att ställa in ordervaror (tidigare beställningssortimentet) under perioden fram till nyår strider mot EU-rätten.

– Perioden 11 december till nyår är normalt Vinonistas bästa försäljningsperiod. Våra viner finns endast att beställa som ordervaror och vi drabbas därför betydligt hårdare än större importörer med viner i butik, skriver Martin Wall, ägare av Vinonista, i ett pressmeddelande.

Anledningen till den tillfälliga begränsningen från den 11 december till senast den 29 december är den pågående pandemin. Enligt Vinnova innebär uppehållet en diskriminering av mindre leverantörer.

– Även i en pandemi ska frihandelsprincipen hållas och jag menar att Systembolaget borde ha vidtagit andra åtgärder för att hantera sina kapacitetsproblem, säger Martin Wall.

Systembolaget har tidigare fått kritik av matprofilen Edward Blom för att ha stoppat möjligheten att beställa ordervaror under julen men det är först nu det kan bli en rättssak. Systembolaget vill dock inte gå in på detaljer i nuläget om anmälan.

– Vi har tagit emot anmälan och vi avvaktar till att Konkurrensverket ger ett utlåtande innan vi kan kommentera, säger presschef Anders Porelius till Food Supply.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093