23948sdkhjf

Branschråd ska säkra kompetensförsörjningen

Livsmedelsindustrin har länge dragits med brist av välutbildad arbetskraft. För att åtgärda det bildar nu LRF och Arbetsförmedlingen ett gemensamt branschråd.

–  Vi har en hållbar svensk livsmedelsproduktion och både branschen och politiken vill att den ska öka, enligt den nationella livsmedelsstrategin. Då behövs fler kompetenser än de som finns idag. Ska vi kunna hålla i och öka produktionen och trygga livsmedelsförsörjningen i Sverige framöver måste det ske en generationsväxling inom de gröna näringarna, vilket också det medför ett stort rekryteringsbehov., säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef för LRF i en kommentar.

LRF och Arbetsförmedlingen har tidigare samarbetet med kompetensfrågor men men det nya rådet blir en strukturförändring med ett nationella branschråd och en styrgrupp med ytterst ansvar för hela samarbetet. Styrgruppen kommer att träffas fyra gånger om året för att följa upp hur samarbetet fungerar nationellt, regionalt och lokalt samt upprätta en årlig handlingsplan.

– Samarbetet säkrar Arbetsförmedlingens kunskap inom de gröna näringarna och vi kommer nu ännu bättre att kunna fånga upp behovet av arbetsmarknadsutbildningar och vad de bör innehålla. Lyckas vi med kompetensförsörjningen har sektorn goda möjligheter att sysselsätta många fler i närliggande branscher och i hela landet, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093