23948sdkhjf

Milstolpe för Absolut Vodka – 50 procent återvunnet glas

Absolut Vodka är Sveriges största enskilda livsmedelsexport. Som användare av återvunnet klarglas i sina vodkaflaskor är man den absolut största kunden för förpackningstillverkaren Ardagh i Limmared. Nu har samarbetet nått en viktig milstolpe. Redan fyra år före utsatt tid har Absolut nått miljömålet att de ikoniska Absolut-flaskorna till 50 procent ska bestå av återvunnet glas.

– Det här är ett bevis på att vårt hållbarhetsarbete ligger i framkant. Vi har redan ett av världens mest energieffektiva destillerier och våra övergripande hållbarhetsmål är fortsatt ambitiösa. Därför känns det väldigt kul att vi kan bocka av några av dem redan före utsatt tid, säger Stephanie Durroux, vd på The Absolut Company.

Att använda återvunnet och återanvänt material är en viktig pusselbit i The Absolut Companys cirkulära filosofi, samtidigt som det bidrar till att minska användningen av ändliga naturtillgångar. 2016 sjösatte därför The Absolut Company en plan för att öka andelen återvunnet glas i Absolut-flaskan.

The Absolut Company använder ungefär en tredjedel av allt återvunnet klarglas i Sverige. Att uppnå en hög återvinningsgrad i flaskor av klarglas är en utmaning, det är en komplicerad process att minimera orenheter i det återvunna klarglaset. För mycket orenheter och flaskan förlorar sin karaktäristiska klarhet.

Men tack vare ett nära samarbete med glasleverantören Ardagh Group har Absolut nått målet snabbare än väntat och med bibehållen kvalitet.

– Vi har ett tätt och långsiktigt samarbete med Ardagh. Genom minskad vikt, mer återvunnet glas och flera andra åtgärder har vi minskat koldioxidutsläppen kopplade till glasproduktionen med tio procent på fem år, säger Anna Schreil, produktionsdirektör på Absolut i Åhus.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.171