23948sdkhjf

Produktionen igång i Hallands första havrekvarn

De första leveranserna från Berte Qvarns nya havrekvarn i Slöinge har levererats till Oatly. Havrekvarnen, som är den första i Halland, kommer när driften är i full gång att kunna behandla 50 000 ton havre årligen.

Investeringen har kostat Berte Qvarn 160 miljoner kronor. Till det kommer en investering i ett nytt mer effektivt vattenkraftverk i Suseån på 20 miljoner kronor som ska ersätta det som finns där i dag. Berte Qvarn räknar även med att nyanställa två till tre nya personer för att hantera den utökade produktionen.

– Detta är den näst största havrekvarnen i Sverige, säger Fredrik Nilsson. nytillträdd vd för Berte Qvarn.

Den nya havrekvarnen, som står bredvid de äldre kvarnarna för vete coh råg, drivs av hållbar och förnyelsebar el och biogas.

– Inom hela Bertegruppen, där Berte Qvarn ingår, drivs vi av att tänka på hållbarheten i varje led av produktionen. Vårt mål är att halvera vårt klimatavtryck till 2030 och sedan jobba för att kommer ner till nettonollutsläpp, säger Lovisa Stenström, vd för Bertegruppen.

Till att börja med produceras hel värmebehandlad havrekärna, havremjöl och klippta havrekärnor. De hela kärnorna kommer livsmedelsföretaget Oatlys använda till sin tillverkning av havredryck och andra havreprodukter. De klippta kärnorna och havremjölet kommer i första hand att användas av bagerier.

Förutom den havre som kommer från den egna gården kommer Berte Qvarn att köpa upp havre som har odlats i närområdet.

– Nu hoppas jag att fler spannmålsproducenter i vårt närområde ska börja odla havre. Havre är en bra omväxlingsgröda till annat som man odlar på sin gård såsom vete och korn. Med havreodling får odlaren ytterligare ett verktyg för att få en bra växtföljd, säger Fredrik Nilsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079