23948sdkhjf

Polarbröd och Mycorena ska göra växtbaserat protein av brödspill

Polarbröd delade i december ut sitt nionde Utstickarpris till foodtech-bolaget Mycorena. Det startade en dialog som nu har lett fram till samarbete för att framställa växtbaserat protein av deg- och brödspill.

– Vi vill testa sidoströmmar som uppstår i produktion i våra egna bagerier. Vi har brödspill och degspill och vill undersöka hur väl dessa fungerar som del av ett cirkulärt system i framtidens bageri, säger Polarbröds innovationssamordnare och hållbarhetschef Cindy Kite som leder projektet.

Mycorena utvecklar svampproteinet promyc genom en fermenteringsprocess som kan omvandla restprodukter från livsmedelsproduktion till näringsrikt protein. I det här fallet görs tester på deg- och brödspill. Resultatet blir en biomassa som är rik på protein och kostfibrer. Testerna görs nu i liten skala i Mycorenas anläggning i Göteborg.

Om projektet faller väl ut kan det skalas upp och bli en del av ett cirkulärt system i Polarbröds kommande bageri i Älvsbyn. 

– Efterfrågan på vårt veganska protein ökar konstant och nu vill vi undersöka möjligheterna att skala upp vår teknik tillsammans med ett antal partners. Att ha Polarbröd som partner, ett bolag som värderar hållbarhet och innovation väldigt högt, är viktigt för oss och något som driver vår tillväxtmöjlighet som ungt foodtech-bolag, säger Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078