23948sdkhjf

Polarbröd och Mycorena ska göra växtbaserat protein av brödspill

Polarbröd delade i december ut sitt nionde Utstickarpris till foodtech-bolaget Mycorena. Det startade en dialog som nu har lett fram till samarbete för att framställa växtbaserat protein av deg- och brödspill.

– Vi vill testa sidoströmmar som uppstår i produktion i våra egna bagerier. Vi har brödspill och degspill och vill undersöka hur väl dessa fungerar som del av ett cirkulärt system i framtidens bageri, säger Polarbröds innovationssamordnare och hållbarhetschef Cindy Kite som leder projektet.

Mycorena utvecklar svampproteinet promyc genom en fermenteringsprocess som kan omvandla restprodukter från livsmedelsproduktion till näringsrikt protein. I det här fallet görs tester på deg- och brödspill. Resultatet blir en biomassa som är rik på protein och kostfibrer. Testerna görs nu i liten skala i Mycorenas anläggning i Göteborg.

Om projektet faller väl ut kan det skalas upp och bli en del av ett cirkulärt system i Polarbröds kommande bageri i Älvsbyn. 

– Efterfrågan på vårt veganska protein ökar konstant och nu vill vi undersöka möjligheterna att skala upp vår teknik tillsammans med ett antal partners. Att ha Polarbröd som partner, ett bolag som värderar hållbarhet och innovation väldigt högt, är viktigt för oss och något som driver vår tillväxtmöjlighet som ungt foodtech-bolag, säger Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Krönika: Björn Hellman om politikernas populistiska utspel
Sjöstrand Coffee får brittisk miljonorder
Cafékedjan Le Croissant i konkurs
Semper ansluter sig till Lantmännens gröna initiativ
Probi tillsätter ny ordinarie vd
Därför pressar kedjorna sina leverantörer att sätta vetenskapsbaserade mål
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.095