23948sdkhjf

Storsatsning ska göra branschen mer hållbar

Finest är en ny fyraårig centrumsatsning som består av RISE, Chalmers och Uppsala universitet samt 15 aktörer från det svenska näringslivet som tillsammans ska accelerera omställningen till ett mer hållbart livsmedelssystem.

Resultat som genereras via forskningen ska snabbt kunna testas i Finest testarena och resultaten därifrån kommer kontinuerligt spridas vidare till industrin via de olika plattformar som skapas inom Finest och som är öppna för projektets aktörer.

–  Det som gör FINEST forskning unik är att vi också fokuserar på att förstå hur systemet fungerar och hur systemets aktörer kan arbeta tillsammans för att åstadkomma en förändring och snabbare och mer effektivt nå konsumenten med klimatsmarta, goda och hälsosamma livsmedelsprodukter, säger Karin Östergren, koordinator för Finest i en kommentar.

Ett av de företag som medverkar i Finest är Ica.

– Nya innovationer behöver nå ut snabbare på marknaden, och för det behöver vi samverka mer från jord till konsument. Vi ser att vi som dagligvaruaktör kan addera värde genom att säkra att det finns ett marknadsbehov för innovationen och involvera kunden tidigt och på riktigt, säger Maria Gustavsson, innovation manager på Ica Sverige i en kommentar.

Till en början har tre värdekedjor med stor potential valts ut: svenska skogsbär, svenska baljväxter och experimentell framställning av livsmedel som inte kräver jordbruksmark som till exempel fettsyror framställda av koldioxid och energi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141