23948sdkhjf

Matsvinn ska standardiseras

Det globala standardiseringsorganet ISO har beslutat att bilda en grupp för att ta fram en standard för matsvinn.

Varje år slängs enligt FN mer än 500 miljoner ton mat och mot den bakgrunden ses den nya kommittén som ett viktigt genombrott.

– Det är inte bara aktörerna i matkedjan som har nytta av det här utan även till exempel de som jobbar med opinionsbildning och vill skapa förändringar på samhällsnivå. En tydlig standard gör att vi alla pratar om samma sak. Då blir det lättare att ta fram lösningar, säger Lorena Olivares, projektledare på SIS.

Konkret innebär detta att ISO ska ta fram globala standarder som definierar och underlättar arbetet mot matsvinn. På SIS, Svenska institutet för standarder, hälsas beskedet med entusiasm:

– En ISO-standard är ett globalt verktyg som gör det möjligt att kontrollera och mäta matsvinn utifrån principer som experter från hela världen enas om, säger Lorena Olivares.

Det finns sedan tidigare en ISO-kommitté som jobbar med standardiseringsfrågor kring livsmedel på global nivå. Den heter ISO/TC 34 ’Food products’. Nu skapas alltså en ny subcommittee (SC) till denna kommitté som ska arbeta med ’Food Loss and Waste’, det vill säga matsvinn. I Sverige är det SIS-kommittén ’Livsmedel och foder’ som har gett det svenska svaret. Sverige var ett av de länder som ställde sig positiva till att den nya ”subcommittén” bildas.

En betydande andel av all mat slängs varje dag, trots att det råder matbrist i stora delar av världen. Detta är ett viktigt skäl till att matsvinnet anses vara ett problem. Mindre matsvinn skulle också reducera matproduktionens påverkan på till exempel växthuseffekt och markanvändning.

Nästa steg blir nu bland annat att utse vem som kommer att leda den nya subkommittén samt mer i detalj definiera gruppens omfattning och arbetsprogram.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078