23948sdkhjf

Livsmedelsbranschen rasar mot chockhöjda avgifter

Livsmedelsverket föreslår kraftigt höjda avgifter för livsmedelskontroller.

Från 2022 föreslår Livsmedelsverket kraftigt ökade avgifter för kontroller. Det rör sig om tre år av 50-procentiga ökningar som gäller kontroller mot en rad anläggningar, allt från småskalig livsmedelstillverkning till mejerier och slakt.

Det är orimligt att belasta branschen med dessa kostnadsökningar. De motverkar hela livsmedelsstrategin som kräver att konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen blir bättre – inte sämre. Regeringen har gett alla livsmedelsmyndigheter tydliga skrivningar om att skapa goda förutsättningar för företagande. Det som nu föreslås är det motsatta och gör mig väldigt besviken säger Åsa Odell, ordförande för LRF Kött till tidningen Lantbruksnytt.

LRF, Svensk Fågel, Svenska Köttföretagen samt Kött- och charkföretagen har enligt tidningen lämnat in ett gemensamt yttrande till Livsmedelsverket. De är mycket kritiska till avgiftshöjningarna på upp emot 150 procent.

De höjda avgifterna drabbar i stort sett samtliga företag inom slakt och vidareförädling inom livsmedelsindustrin. Även konkurrenskraften i primärproduktionen påverkas, menar Magnus Därth, vd för Kött och charkföretagen.

– Den svenska livsmedelskedjan från gård till förädlingsföretag drabbas av detta förslag. För de förädlande styckningsanläggningarna och charkuterierna innebär förslaget generellt ökningar på 54 procent av avgifterna på tre år. Det går helt emot ambitionerna i livsmedelsstrategin, säger han till Lantbruksnytt.

Kommentera en artikel (2)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062