23948sdkhjf

Märkning av antibiotika ska utredas

Regeringen har beslutat att utreda möjligheterna att märka mängden antibiotika i köttproduktionen.

I Sverige används små mängder antibiotika i köttproduktionen i jämförelse med många andra länder vilket bland annat beror på att det råder förbud mot att ge friska djur antibiotika. 

Men ökad resistens är ett globalt problem och för att komma till rätta med det vill regeringen nu stärka och effektivisera de svenska arbetet och utser därför en särskild utredning för att undersöka möjligheterna till ett förbättrat system. Både märkning av produkter och möjligheterna för Sverige att internationellt arbeta mot antibiotikaresistens ska undersökas.

– Sverige har legat i framkant länge när det gäller arbetet mot antibiotikaresistens och nu behöver arbetet bli mer känt och få ökad genomslagskraft internationellt. Hur vi marknadsför svenska livsmedels mervärden kan indirekt främja en omställning till mer ansvarsfull antibiotikaanvändning i andra länder, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i en kommentar.

Nyheten om regeringens utredning har tagits emot positivt av delar av branschen, bland annat Coop.

– Vi delar regeringens uppfattning om att konsumenterna har rätt till mer information vad det gäller olika hållbarhetsaspekter av livsmedelsproduktion, skriver Coop i ett pressmeddelande.

Utredningen kommer att ledas av Ann Lindberg, generaldirektör vid Statens veterinärmedicinska anstalt, och den beräknas vara klar i juni 2022.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.5