23948sdkhjf

Efter avslöjandet: Sex kommuner har stoppat inköp från Kronfågel

Även en Icabutik slutar köpa produkter från kycklingföretaget.

Efter avslöjandet om att Kronfågel skållar kycklingar levande har minst sex kommuner meddelat att de slutar köpa in produkter från företaget. Även Ica Supermarket Tingsryd har anslutit sig till bojkotten.

– Vi tyckte att vi behövde agera på något vis, det är inte okej, säger delägaren Simon Andersson till Smålandsposten.

Beslutet togs så fort avslöjandet blev känt.

– Det är inget Ica-beslut centralt utan det har vi tagit själva i butiken. Givetvis ska vi fasa ur det vi har i butiken men vi har stängt av det i ordersystemet, säger Simon Andersson.

Granskningen som gjorts av Aftonbladet och Viafree har visat att kycklingar från Kronfågels slakterianläggning utanför Katrineholm skållats levande under en längre tid. Det har också funnits kluttar av bajs och maginnehåll på var tredje kontrollerad kyckling, vilket har lett till smutsigt kött och smittoutbrott. Enligt länsstyrelsen är bristerna allvarliga och kan leda till stort lidande för djuren. 

Göteborgs stad var först med att stoppa inköp från Kronfågel. Därefter har ytterligare tre kommuner, Malmö, Uppsala och Karlstad, följt efter. I Uppsala handlar det om ett upphandlingsavtal på 170 miljoner kronor som stoppas med omedelbar verkan, skriver Upsala Nya Tidning.

Under fredagen agerade även Västerås kommun och Stockholms stad. ”Vi spärrar Kronfågels produkter i stadens inköpssystem", skriver Liselothe Engelgren, verksamhetschef upphandling och inköp i Stockholms stad, till Aftonbladet.

Kronfågel och ägarbolaget, Scandi Standard, försöker nu krishantera situationen. På fredagsmorgonen skickade Scandi Standard ut ett pressmeddelande där man medger att den svenska verksamheten Kronfågel "den senaste tiden haft vissa avvikelser kopplade till sin avlivningsprocess och till rensningen av kyckling".

– Både Kronfågel och Scandi Standard tar det inträffade på stort allvar och vidtar kraftfulla åtgärder för att återskapa förtroendet för processen kring hur vi hanterar våra djur, skriver vd Leif Bergvall Hansen i pressmeddelandet.

Artikeln uppdaterad med uppgifterna om Västerås och Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094