23948sdkhjf

Bergendahls Food i projekt med självkörande transporter

Snart är självkörande matleveranser verklighet, och det i Hässleholm. Här pågår ett samarbete mellan Bergendahls Food, Afry, Scania, Eon och Autoport logistikcenter som i ett första steg inlett en förstudie. 

Vi på Bergendahls Food vill vara med och driva utvecklingen mot smarta, hållbara transporter. Vår ambition är självklart att minska vårt klimatavtryck men vi ser också goda möjligheter till högre resursutnyttjande av våra fordon, säger Andor Döme, transportchef på Bergendahls Food.

Bergendahls har sitt huvudkontor i Hässleholm som är en viktig knutpunkt i Öresundsregionen och i Sverige. Projektdeltagarna räknar med att ha elektrifierade autonoma lastbilstransporter mellan Bergendahls Food och Autoport logistikcenter i Hässleholm i drift inom ett till två år. I projektet ingår även att automatisera i- och urlastning. I steg två och tre kommer transporterna att utökas, först lokalt och sedan regionalt.

Följande aktörer ingår i projektet:

AFRY, Scania, E.ON, Bergendahls Food, Autoport, Hässleholms kommun, Rymdstyrelsen, Hässleholms Energi, AI Innovation of Sweden, Wexoe, Regionfastigheter i Region Skåne, Future By Lund samt Øresundsbro Konsoriet.

I projektet undersök man allt från laddinfrastruktur med solceller till vilken mjukvaruutveckling som behövs för befintliga logistik-, fordons- och navigeringssystem. Till exempel hur eldrivna självkörande fordon kan utnyttja tiden för autonom av- och omlastning till att ladda batterierna samtidigt som de kan vara uppkopplade mot internetbaserade logistiksystem.

Samarbetet innebär också att man skapa skapa ett ekonomiskt och juridiskt ramverk som kan användas av andra aktörer i Sverige.

Vi ser att utvecklingen mot smarta hållbara transporter går för långsamt. Genom att göra ett skarpt projekt vill vi visa att tekniken redan finns men att det krävs ett nytt tankesätt för att påskynda omställningen. Affärs- och miljömässiga vinster sker på alla nivåer som energi, effektivitet och logistik med mera, säger Magnus Sjöström, digitaliseringsexpert på Afry.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093