23948sdkhjf

"Fisket står inför enorma utmaningar"

Tisdagen den 8 juni är världshavsdagen men hur står det till med havet och det viktiga fisket? Vi frågade Linnéa Engström, programdirektör på Marine Stewardship Council om hennes syn på fiskeindustrin och vikten av certifiering och spårbarhet.

– Vi står inför enorma utmaningar och allt går väldigt fort. Vi får hela tiden rapporter om att haven värms upp och blir syrefattigare och att fisken beter sig annorlunda och rör sig mot kallare vatten. Det underliggande hotet är koldioxidutsläppen. Att då hålla koll på bestånden och veta hur flottorna agerar är ett sätt att kunna få en uppfattning om effekterna av de här problemen och hur de kan lösas. Men kunskapsläget är osäkert, vi försöker hela tiden få reda på mer, säger hon till Fri Köpenskap.

Hur viktigt är det med MSC-certifiering för branschen?

– Den är helt avgörande för att få tillgång till den europeiska marknaden, det är en hygienfaktor helt enkelt. 

Som miljöpartist ersatte Linnéa Engström Isabella Lövin i Europarlamentet 2014 vilket gör att hon mer än många andra har koll på fiskepolitiken inom EU. Då inte minst problemen som uppkommit och ed Brexit.

– Det är en perfekt storm som vi levt med i många år nu. Den senaste trenden vi sett som inte alls varit positivt är att Norge blivit uteslutna från att fiska i skotska vatten varpå Norge ökat sin makrillkvot från 22 procent till 35 procent, säger hon.

Spårbarhet är en stor och viktig aspekt av MSCs arbete och enligt Linnéa Engström finns det potential i nya tekniska lösningar som blockchain och liknande. Men enligt henne är det inte främst tekniska lösningar som måste till för att öka spårbarheten inom fisket.

– Den stora nöten är vem som ska äga all den här datan och det finns många som vill att det måste ägas gemensamt av branschen. Men aptiten att inte dela med sig av den här datan är inte så stor.
Det gör det intressant när Coop vill lyfta tonfisken med blockchain på alla deras burkar.

Även om intresset för certifierad fisk är stort i Sverige är det svårt att säga hur stor andel av fisken som äts i landet är MSC-certifierat då det skiljer sig mycket åt mellan olika kategorier. Ungefär 33 procent av den tonfisk på burk som äts är certifierad och nästan 90 procent av räkorna är det också men i total volym är det svårt att göra en beräkning.  Linnéa Engström tycker inte att det behövs äta mer fisk Sverige, eller i världen, men att det bästa vore om det åts mer hållbart fångad sjömat.

– Som det ser ut idag så måste vi äta mindre animaliskt protein totalt och då bör man äta mindre fisk också. Vi säger aldrig ät mer fisk men om du gör det så ät certifierat. Att hela världen ska bli veganer det är inte realistiskt eftersom fisk och skaldjur är en så viktig proteinkälla särskilt i den globala södern, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078