23948sdkhjf

Tidigare landslagsmålvakten satsar på frukt från Egypten

Ikväll möts Sverige och Spanien i fotbolls-EM men för förre landslagsmålvakten Rami Shaaban är det inte bara fotbollen som ger spänning just nu – imorgon anländer hans första importerade vindruvor från Egypten.

Att Rami Shaaban nu, efter år av omfattande research, gett sig in i fruktbranschen har faktiskt sitt ursprung i hans tidigare fotbollskarriär.

– När jag spelade fotboll i Egypten så hade fotbollsklubbens ägare en odling och jag fick upp ögonen för det då samtidigt som jag ville göra något mellan mina två hemländer. Egypten har aldrig exporterat  frukt till Sverige tidigare. Efter samtal med Ica också fått väldigt mycket hjälp med att komma igång och det var där jag fick rådet om att inte satsa på allt för många produkter utan fokusera på några får varor till en början, säger Rami Shaaban till Food Supply.

Förutom vindruvorna kommer Rami Fresh att leverera sötpotatis och apelsiner till framförallt livsmedelsbutiker där den första leveransen nu i veckan kommer att gå till ett antal Ica-butiker.

– Personligen så gillar jag druvor och det är också en marknad som kommer växa enormt och så finns det finns mycket volymer i apelsiner. För mig handlar det inte om att tjäna pengar idag utan att göra ett bra jobb, det andra kommer senare.

Rami Shaaban har drivit företag sedan 2012 då han lade fotbollskorna på hyllan och för honom var det faktiskt just de höga kraven som många uppfattar som krångliga inom fruktbranschen som lockade.

– Det är enormt mycket kontroller och regler att hålla koll på, och det tände jag igång på då jag är litet av ett kontrollfreak. Jag har läst på enormt mycket om hur alla led fungerar, det är inte bara att sätta igång och sälja, jag har ju ändå ett namn att värna om. Det är som med fotboll där man börjar med att lära sig passningar och lär sig att göra det jäkligt noga och sen går man vidare med annat.

Hur står ni er mot konkurrensen?

– Jag tror att jag har en usp då jag behärskar språket, kan äta middag med odlarna, och förstår mig på både kulturen i Sverige och Egypten. Jag vet till exempel om hur man ska pruta. Samtidigt vill odlarna sälja de bästa till mig och de vill inte förlora ansiktet. Fotboll är gigantiskt i Egypten och de vet att det som de säljer till Rami måste vara det bästa. Det här är väldigt dedikerade odlare som oftast är familjeföretag där söner tagit över efter sina fäder eller farfäder så de känner en stolthet i att leverera bra produkter.

Den första leveransen blir lite av ett test för Rami Shaaban men han har långsiktiga planer framåt och han tittar redan nu på odlingar av jordgubbar och andra frukter och bär som kan vara av intresse framöver.

– Först ska jag bli varm i kläderna och jag har börjat väldigt smått så jag och inte lova något jag inte klarar. Sen har jag planer på att knyta an till fler odlare där ner för att  bygga ett odlarteam och bygga något där vi alla känner delaktighet i det vi gör.

Även om företagandet tar upp mycket av Rami Shaabans tankar just nu så följer han så klart fotbolls-EM på håll och han tror att kvällens match mot Spanien kan bli en rysare.

– Jag tror det blir jävligt svårt. Jag var med senast vi spelade mot Spanien och då blev det 2-1 så blir det ett kryss ska man nog vara väldigt glad. Men det är nog inte den här matchen som är avgörande utan det blir nog mötet mot Polen där det verkligen gäller, säger Rami Shaaban.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094