23948sdkhjf

Valio och St1 gör bränsle av skit

Den finska mejerijätten Valio och energibolaget St1 har ingått ett samarbete för att tillsammans producera biogas av gödsel och andra restprodukter från jordbruket. Biogasen kommer sedan att att främst användas som drivmedel för tunga transporter.

Målet är att till 2030 kunna generera bränsle motsvarande cirka 1 000 GWh, vilket är ungefär en tredjedel av av Finlands beräknade behov av biogas. Förutsatt att efterfrågan följer med.

Produktion inom projektet kommer att både kunna ske lokalt på enskilda lantbruk eller i större  mer centraliserade biogasfabriker.

– Genom att investera i förnyelsebar energi och övergången av energisektorn samtidigt som vi säkrar kassaflödet så löser vi globala energiutmaningar. Att gå in in biogasbranschen är ett konkret steg i vår långsiktiga och konsistenta implementation av vår tillväxtstrategi. Inhemsk tillverkning av biogas kan minska utsläppen från tunga transporter snabbt och effektivt samtidigt som det förbättrar Finlands självförsörjning av bränsle, säger Mika Wiljanen, vd på St1 i en kommentar.

St1 har tidigare berättat att de kommer starta liknande biogasproduktion i Sverige och Norge.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11