23948sdkhjf

Arla inviger bioenergianläggning – blir helt fossilfri mjölkpulverproduktion

Den 18 juni invigdes en ny bioenergianläggning med en ny flispanna i Arlas anläggning i Visby vilket gör hela mjölkpulveranläggningen helt fossilfria.

Fram tills idag har mjölkpulveranläggningen till största delen drivits av biogas och den nya bioenergianläggningen kommer att frigöra mer biogas till andra användingsområden. Totalt  kommer cirka 16 GWh biogas per år att frigöras, motsvarande 1,6 miljoner liter bensin.

– Produktion av biogas från kogödsel sänker klimatavtrycket från gårdarna. Många Arlagårdar på Gotland levererar gödsel till biogasproduktion. Tillbaka får de ett luktfritt biogödsel till åkrarna. Biogas kan driva mjölktankbilar, andra lastbilar, bussar och bilar. Vi binder helt enkelt ihop det cirkulära kretsloppet, säger Victoria Olsson hållbarhetschef på Arla Sverige i en kommentar.

Investeringen i anläggningen har tillkommit tack vare investeringsstöd från Klimatklivet som är ett nationellt investeringsbidrag till lokala projekt som minskar utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11